Skip to main content

Santa Coloma, present als Premis Catalunya Construcció 2024

  • Xavi López

Santa Coloma de Gramenet ha destacat notablement als Premis Catalunya Construcció 2024, organitzats pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB).

D'una banda, Marta Iglesias, Núria Saura, Cristina Sáez i Gisela Traby han rebut el Premi Exaequo a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació funcional pel projecte de La Ciba, l’espai de recursos per a dones de la ciutat. Aquest reconeixement ha estat concedit per la seva funcionalitat innovadora, que ha transformar un edifici per respondre a diverses necessitats de les dones, adoptant una perspectiva de gènere que intenta dissoldre la jerarquització de rols i crear zones igualitàries. La rehabilitació de La Ciba s'ha realitzat amb un clar compromís cap a la sostenibilitat, la funcionalitat, la perspectiva de gènere i la protecció ambiental, tot això posat al servei de la comunitat.

D'altra banda, el Premi a la Innovació en la Construcció 2024 ha estat atorgat al REARQ, un equip multidisciplinari de Barcelona, on hi ha format part l'arquitecte colomenc Francisco García, pel projecte "Regenerar Barcelona: Solució per al repte urbà de la regeneració d'edificis d'habitatges amb sistemes sostenibles." Segons el colomenc, l'objectiu principal d'aquesta investigació és dissenyar una infraestructura eficient que s'adossa en l'edifici existent per a millorar, protegir, reparar, reequipar i ampliar els seus habitatges i espais comunitaris. "Aquest sistema no funciona de manera independent, sinó que és complementari als habitatges existents". Respecte on es construiran, la tipologia dels edificis residencials del sud-oest del Besòs és un exemple de zona on aquest projecte podria adherir-se, el prototip de la infraestructura s'ha construït allà, on durant un any serà sotmesa a proves per comprovar el seu funcionament.

Foto: Francisco García durant la construcció del projecte premiat.