Skip to main content

Un polític ha de cumplir les coses que diu en campanya

  • Josep M. Roca

Que un regidor colomenc cobri dietes per les seves escasses assistències als Plens municipals -estem segurs que no assisteix a més perquè li coincideixen amb les sessions del Congrés dels Diputats- no és cap problema econòmic, ni ètic, ni moral.

De fet, el problema rau en el fet que Gabriel Rufián va fer campanya en un mitjà de tirada estatal i amb titulars de grandària, explicant que ell no cobraria diners per cap concepte de l’Ajuntament de Santa Coloma. Tots van entendre el missatge, que el congressista espanyol volia posar-se a l’alçada de l’alcaldessa a la qual volia reemplaçar i que, efectivament, havia renunciat a cap sou o dieta quan ha tingut un càrrec supramunicipal.

El que no hauria d’haver passat és que ara ens confirmin que de renunciar res i que el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya ha cobrat per totes les sessions plenàries a las quals ha assistit la quantitat aprovada al seu dia. Tampoc importa el total d’aquests ingressos.

Com la dona de Gaius Iulius Caesar, Pompeia, de qui el seu propi marit, el dictador vitalici i guerrer victoriós Juli Cèsar, deia que no només havia de ser honrada, sinó també semblar-ho tot responent sobre una possible infidelitat.

Rufián va dir -està gravat- que no cobraria i ha cobrat. La solució només és una en democràcia, sense que importi la raó.