Skip to main content

Ángel Baena, un colomenc que triomfa a Polònia

  • Dani Mormuz

Ángel Baena és colomenc, i des de fa un any juga en el Wisla Cracòvia de la lliga polonesa. Aquesta temporada, l'equip ha guanyat la Copa del país. La final es va celebrar el mes d'abril, i el jugador reconeix que aquest títol ha estat el més increïble que ha viscut en la seva carrera: “Va ser espectacular guanyar la Copa en un estadi davant 55.000 persones”.

L'equip va aconseguir la victòria empatant el partit en el temps de descompte, i marcant en la pròrroga. L'endemà, ho van celebrar en la plaça central de la ciutat, rodejats de la seva afició. Tot i això, la temporada no va acabar de la millor manera, al no aconseguir l’objectiu principal de l’equip, que era l'ascens a Primera Divisió.

A Polònia, Baena explica que l’hivern és molt fred i hi ha poques hores de llum, una cosa que mentalment li resulta dura. Però en l’equip hi ha deu jugadors espanyols, així que els seus companys també han fet més fàcil la seva adaptació al país.

El futbolista reconeix que, ara mateix, li agradaria seguir jugant fora d’Espanya i aspirar a competicions europees. De moment, té contracte vigent amb el Wisla Cracòvia, un equip que en cada jornada reuneix prop de 20.000 aficionats a l’estadi.

De la plaça de la Vila a Polònia

Ángel Baena recorda els seus inicis a Santa Coloma, jugant a futbol en la plaça de la Vila quan sortia de l’escola, amb altres futbolistes colomencs com Sergio Gómez o Laia Alexandri. Avui dia encara torna de tant en tant per a visitar la seva família i els seus amics.

El jugador va marxar amb 16 anys a Sevilla per a jugar en la cantera del Betis, una experiència que li va “canviar la vida”, ja que era la primera vegada que sortia de casa amb un projecte tan sòlid. Va anar a viure a una residència, amb altres nois de la seva edat amb qui compartia la passió pel futbol. “Em vaig anar en busca d’un somni. He crescut i segueixo tenint la mateixa il·lusió que al principi”, explica.

Allà va passar sis anys, i va arribar a jugar amb el filial del Betis. En 2022, va fitxar pel Lugo, i va ser un any “una mica agredolç”, perquè van baixar de categoria. Però amb aquest club va poder jugar a Segona Divisió, i va ser un gran pas abans de marxar a Polònia.