Skip to main content

Set anys en blanc i negre que recorden el barri del Fondo

  • Carlos Alcivar

"Un moment del passat per recordar". Can Sisteré alberga l'exposició fotogràfica "Fondo. Santa Coloma de Gramenet (1996-2003)" de la fotògrafa Amparo Fernández. Un recorregut analògic en blanc i negre que reflecteix les diferents generacions i activitats del barri del Fondo durant els darrers anys dels noranta i principis del 2000.

El sorral que hi havia després de sortir de la parada de metro de Fondo, l'antic camp de futbol, els amics que passegen per la rambla del Fondo, els murs pintats, els bancs de les voreres, els joves patinadors i ballarins de ball urbà, les botigues d'antany... són mostres fotogràfiques d'un passat que encara perdura en les places del barri i que romandrà a Can Sisteré fins al 23 de juny.

"Una expressió vitalista de l'ús de l'espai públic. És enriquidor veure com les persones s'ho passen bé". El carrer és de tots", explica la fotògrafa. Són set anys d'agraïment en què Amparo Fernández s'emociona quan es retroba amb les persones que passen a veure l'exposició i recorden amb nostàlgia el barri del Fondo.

Una història explicada en més de 100 rodets

Amparo explica l'emotivitat que sent quan recorda les anècdotes que la van portar a fer aquest reportatge. "Va ser un punt d'inflexió a la meva vida", reconeix la fotògrafa. "Jo era mestre a Sant Roc (Badalona) quan vaig decidir allunyar-me de l'educació i ser plenament fotògrafa durant uns anys".

La raó d'Amparo per fotografiar el barri del Fondo va ser gràcies a un alumne seu que la va convidar a fotografiar com patinava en una rampa de fusta. Des de llavors, Amparo en feia retrats als seus amics, revelava les fotos per si mateixa i tornava cada cap de setmana per regalar-los les fotografies i tornar a disparar el rodet de la seva càmera analògica.

I és que Amparo ha utilitzat més de vuitanta rodets en les seves excursions al barri del Fondo per retratar la convivència i les relacions socials entre veïns, amics i familiars. Un treball en què la fotògrafa reconeix el vincle personal entre la fotografia i les persones que va conèixer al barri.

Fotografies: Amparo Fernández