Skip to main content

El poblat iber del Puig Castellar ha de créixer ara que és BCIN

  • J.M.Roca

Per fi, les ruïnes del poblat iber del Puig Castellar han rebut la distinció que mereixia i que fa anys buscava. Les ruïnes de l’assentament laietà en el Turó del Pollo, altre nom de la muntanya, són ara un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per decret de la Generalitat.

És un pas clau pel futur del poblat. Sota l’empara de la Generalitat, podrà tenir accés a algunes subvencions i a formar part de projectes importants que permetin créixer un espai que gràcies a la feina pertinaç i meritòria de la gent del CEP (Centre Excursionista Puigcastellar) poc després de la Guerra Civil, va permetra continuar la feina i deixar al descobert la troballa de Ferran de Sagarra. El propietari dels terrenys els va donar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

La lluita de la gent del CEP per donar empentes a les excavacions i tenir cura d’un espai que queda obert als quatre vents -i que en més d’una ocasió ha estat objecte d’actes vandàlics - ha estat titànic i reeixit. Ara, la junta directiva espera que amb la consideració atorgada es puguin fer més avenços: posar-hi una tanca perimetral, assentar-hi una guixeta d’informació i, sobretot, revaloritzar el valor del poblat per tal que pugui ser objecte de visites que permetin visitar-lo en condicions.

No serà fàcil, perquè les activitats culturals són poc agraïdes i les administracions fan poques passes en aquest sentit. El poblat ibèric del Puig Castellar hauria de ser un signe d’identitat de Santa Coloma encara més important i per aconseguir-ho, només hi ha una possibilitat: invertir-hi. Ja.