Skip to main content

El desgavell incomprensible dels pressupostos municipals

  • Josep M. Roca

És difícil entendre la situació econòmica de l’Ajuntament de la nostra ciutat. Segons els responsables de les àrees municipals, és hora de fer uns pressupostos austers. És difícil de saber, donada la conjuntura política estatal i autonòmica, amb pressupostos prorrogats, saber quins diners vindran a la ciutat del repartiment que fan des de l’Estat i la Generalitat.               

Els comptes de les administracions públiques no segueixen els criteris de les empreses privades. Els polítics han fet lleis per controlar la despesa pública amb normes que, moltes vegades, són de difícil enteniment. Santa Coloma té a la caixa 56 milions d’euros, però no els pot gastar en funció de les necessitats, sinó seguint aquests criteris comptables administratius que traven els diners compromesos, encara que la despesa trigui anys a fer-se.

Si hi afegim la dèria dels governs de torn de fer pagar el dèficit global de l’Estat obligant els municipis a obtenir superàvit per cobrir, davant Europa, les pèrdues que les despeses estatals generen, veurem que el marge de maniobra és estret. 

Amb una burrada d’euros a la caixa i beneficis anuals, Santa Coloma s’haurà d’estrènyer el cinturó un cop més. I així és molt complicat avançar.