Skip to main content

Els pressupostos de 2024 comencen a albirar la crisi

  • Josep M. Roca

El proper dimarts, dia 7, el consistori colomenc aprovarà inicialment en sessió plenària extraordinària els pressupostos per l’any 2024. El govern municipal ha elaborat uns comptes que augmenten en quasi cinc milions d’euros els que va aprovar fa un any per a aquest 2023. En total, seran 133,8 milions d’euros per fer front a l’any vinent.

Malgrat l’augment de les quantitats, és evident que els recursos no arribaran a tot. Especialment perquè a la nostra ciutat, per unes raons o altres, s’ha de fer front a certes despeses que correspondria per competències fer a altres administracions, i això és clar en el sector dels serveis socials. L’ajuntament efectua una sèrie d’actuacions i despeses per poder donar cobertura a les necessitats reals i del dia a dia de la part de la població colomenca més desfavorida.

És justament en l’apartat dels serveis socials que el nostre consistori es gastarà un 15 per cent del seu pressupost, una xifra que no ha parat d’augmentar els darrers anys. Junt amb l’educació, la neteja i manteniment, la seguretat ciutadana i la política d’habitatge sumen el 53 per cent de la despesa

Les queixes pels greus problemes de finançament de l’administració local comencen a ser una cantarella que mai rep resposta. Santa Coloma rep més de la meitat dels seus ingressos (quasi el 60 per cent del total) de les transferències que faran altres organismes administratius, ja que la capacitat d’augmentar els ingressos propis és gairebé impossible.

I tothom és conscient que no en tenim prou.