Skip to main content

Crida a donar sang demà 15 de setembre a la plaça de la Vila

  • Marina Tovar

El pròxim 15 de setembre, una Unitat Mòbil del Banc de Sang es trobarà a la plaça de la Vila de 17 a 20 hores. Les persones que tinguin entre 18 i 70 anys, pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut podran anar a fer la seva contribució al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Per aquest dia, hi ha previstes només 468 donacions, xifra que es queda lluny de les 1.100 es necessiten diàriament per realitzar els múltiples tractaments i intervencions a Catalunya.

Més endavant, es podrà donar sang el 29 de setembre al Centre Cívic de Singuerlín i, de nou, a la plaça de la Vila el 2 d'octubre. L'estiu sol ser un dels períodes on menys es dona sang, per això és important que ara torni a arrencar el nombre de donacions. El Banc de Sang té reserves per a 5 dies, quan l'ideal és situar-se al voltant de 8. Tot i que encara no és alarmant, sí que fan una crida a tothom que pugui per anar a donar sang. 

Es pot donar sang als hospitals amb espai de donació - a Santa Coloma no n'hi ha cap - o en els punts mòbils del mateix banc, que es trasllada a través d'un gran autobús, com el que es trobarà a la plaça de la Vila el divendres, o a diferents centres cívics i biblioteques. És recomanable menjar bé abans de la cita i reservar torn. 

Requisits per ser donant

Per ser donant, s'ha de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i estar bé de salut. Les dones poden donar un màxim de tres cops a l'any, i els homes un màxim de quatre, tot i que entre donació i donació han de passar un mínim de dos mesos. Un cop allà, s'ha de realitzar un petit qüestionari per comprovar que el donant està capacitat. 

Entrant a la pàgina web del banc de sang  es troben tots els requisits que s'han de complir per ser donant. Estan exempts de donar sang aquelles persones portadores del VIH o de l'hepatitis, els que s'hagin injectat drogues o hagin exercit la prostitució algun cop a la seva vida. Per altra banda, si has mantingut relacions sexuals amb alguna parella ocasional, has d'esperar quatre mesos abans de poder donar. Un any en el cas que fos portadora de la SIDA o el virus HTLVE-I o II.

Altres qüestions que poden afectar a l'hora de donar sang és haver-se fet alguna operació recentment, haver viatjat o residit fora del país o haver patit alguna malaltia greu, problemes de cor... Abans de la donació, es farà un petit qüestionari i una entrevista mèdica, on també es mira la pressió i el nivell de l'hemoglobina.