Skip to main content

Com és possible que no hi hagi un pregoner per a la Festa?

  • Josep M. Roca

Arriba la Festa Major un any més. Les eleccions municipals n’han trastocat, com sol ser típic cada quatre anys, la preparació del programa d’actes. Aquest 2023, el dilluns no serà festiu perquè s’ha optat, en una pràctica habitual força discutible, per traslladar el dia local de festa que pertoca al municipi al dilluns 25 de setembre en què els barcelonins fan festa per la Mercè, la seva patrona, que enguany cau en diumenge.

Amb aquesta premura de temps, no calia esperar que hi hagués massa novetats. I no n’hi ha. Sí una sorpresa: no hi ha pregoner. El pregó festiu del divendres que marca l’inici de la Festa Major, el faran col·lectivament els serenos de la ciutat.

Empleats del municipi, que fan la seva feina i cobren per fer- la amb el mèrit obvi, però que també el tenen altres col·lectius, municipals o no, de la ciutat i que fa molts més anys que treballen -alguns desinteressadament- per tots nosaltres.

Cal preguntar-se si amb el podòleg Martín Rueda, el pregoner de fa un any, s’han acabat els homes o dones que podrien ocupar el faristol en què es converteix el balcó de la casa consistorial. És evident que no és així.

Cal preguntar-se per què costa tant, any rere any, escollir un colomenc o colomenca il·lustre, destacat o distingit que mereixi ocupar aquest lloc de privilegi. Algú que tingui coses a dir a una concurrència que omple la plaça de la Vila.

Clar que si no es millora la sonoritat, si no es fa audible el que els pregoners diuen (els darrers temps ha estat impossible seguir els discursos) tampoc cal esforçar-se gaire a buscar-lo. És una de les qüestions que s’ha de millorar a la Festa Major.