Skip to main content

Una mort que ha d’aclarir-se perquè mai quedi en l’oblit

  • Josep M. Roca

La mort d’'n nen a la piscina de Can Zam mentre participava en un casal d'estiu és un fet lamentable que ens ha de fer-nos reflexionar i preocupar. No es tracta del típic accident fatal que tantes vegades apareix a la premsa. Darrera la mort del Mohamed hi ha moltes incògnites, massa preguntes que ningú no vol respondre escudant-se en què està sota investigació policial.

L'Associació Esportiva Sant Andreu era l'entitat que proporcionava els monitors en guanyar la licitació del corresponent concurs. Se'ls va comunicar que el nen no sabia nedar i si és així què feia dins l’aigua sense vigilància directa. Perquè només van descobrir que no hi era quant van voler fer una foto de grup. Duin Sport Club, del Grup Duet, és el concessionari de la instal·lació i no diu res. La investigació policial revela algunes deficiències en la gestió. El socorrista forma part del seu personal. I l'empresa no vol dir res. L'Ajuntament, propietari de les piscines i licitador dels casals d'estiu de la ciutat, s'ha limitat a emetre un comunicat i a declarar tres dies de dol; però tampoc dona explicacions de res emparant-se en que hi ha una investigació policial. La policia espera acabar la investigació per passar-la al jutge. Mentrestant, la informació és mínima.

Què feia dins la piscina un nen que no sabia nedar? Com va poder estar 25 minuts sense respirar? Infinits coms i per quès que ningú vol respondre. Una responsabilitat que tothom es treu del damunt. I els dies passen i la possibilitat que l’ocultació de la veritat s’allargui en el temps creix. L’opacitat no evitarà que es corregeixin els errors i les deficiències ni castigarà els culpables. Perquè n’hi ha i fora bo que tothom ho sàpiga.