Skip to main content

Actuació policial contra dos prostíbuls de Santa Coloma

  • Toni Salvador

La Policia Nacional ha detingut dues persones com a responsables de dos pisos prostíbul a Santa Coloma. L'acció, duta a terme per la Brigada Provincial d'Estrangeria en col·laboració amb la Policia Local, es va dur a terme el 20 d'abril passat, quan dos operatius van entrar en dos edificis dels barris de Centre i de Santa Rosa, un a Pare Benet , 36, i un altre a Dalt dels Banús, 71. Segons informa l'Ajuntament en un comunicat, a més de les detencions es va assistir i va prendre declaració a onze dones d'origen sud-americà que es trobaven “exercint la prostitució en condicions clandestines i insalubres”.

El comunicat afegeix que la investigació va arrencar gràcies a les alertes que els veïns van fer arribar al consistori. Al principi, els agents encarregats van comprovar l'existència dels prostíbuls en una pàgina web on s'anunciaven i s'oferien els serveis sexuals i, posteriorment, es van coordinar amb les Unitat d'Estrangeria i amb el cos local.

Més tard, van constatar l'existència dels serveis, i van descobrir que els domicilis també funcionaven com a call center: atenien de manera anticipada els clients, cosa que facilitava un control exhaustiu de l'activitat duta a terme per part del clan familiar que regentava els habitatges . Finalment, van actuar i van dur a terme les detencions. Després de prendre declaració als sospitosos a comissaria, van ser posats en llibertat. Segons es va assegurar, les víctimes eren obligades a prostituir-se en habitacions amb falta de ventilació i en greus condicions d'insalubritat.

Els veïns afectats declaren que, segons porten observant des de fa més d'un any, els pisos eren utilitzats com a residència temporal per a les dones, que hi vivien durant un mes i després eren traslladades. També denuncien la inacció de l'Ajuntament, que fins i tot els seus reclams constants no els van comunicar cap avenç de la investigació. A més, adverteixen que l'operatiu no va solucionar el problema en absolut, encara que el comunicat oficial assegurava haver desmantellat els prostíbuls. De fet, les setmanes següents se seguia exercint la prostitució, però aquesta darrera setmana semblen haver abandonat la casa de Pare Benet. Tot i així, una veïna assegura que segueixen al barri.

Intimidacions, sorolls i baralles constants

Els clients es confonen de pis i intimiden els meus fills. Un d'ells va confondre la meva filla amb una de les prostitutes i va intentar entrar a casa”, explica una veïna afectada pel pis prostíbul del carrer Pare Benet, 36. “El meu fill dorm paret amb paret amb una de les habitacions, i no pot dormir dels sorolls que se senten”, afegeix.

Aquests són exemples dels problemes de convivència que ha portat la prostitució al barri més cèntric de Santa Coloma, que fa més d'un any els veïns pateixen, encara que no en silenci. Segons declara una a El mirall.net, l'Ajuntament ha estat des del primer moment en coneixement de la xacra. "Fa més d´un any, l'alcaldessa ens va prometre que acabarien amb el problema", però ni l´actuació de la Policia Nacional ni les nombroses incursions dels Mossos d´Esquadra han aconseguit eradicar-lo. Recentment, els veïns han iniciat una recollida de firmes, que han aturat donat el recent abandó de la casa.
Santa Coloma pertany des del 2016 a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta i Prostitució.