Skip to main content

Arriba el canvi d'hora d'estiu: aquesta nit a les 2 seran les 3

  • Toni Salvador

Ja ha arribat el moment de l’any en el qual els dies es fan més llargs. El moment en el qual sortim de treballar i encara és de dia. El moment en el qual Santa Coloma comença a fer olor d’estiu i, per la majoria de persones, hi ha una nova oportunitat per l’optimisme. Aquest moment es diu canvi d’hora d’estiu i tindrà lloc durant la matinada del dissabte 25 -demà- al diumenge 26 de març.

Tot i que actualment els mòbils, ordinadors i la resta de dispositius electrònics fan el canvi d’hora de manera automàtica, és important saber com funciona. Durant el darrer diumenge de març haurem d’avançar una hora els rellotges, concretament quan siguin les dues de la matinada. Serà llavors quan, de sobte, seran les tres i ens estarem acomiadant de l’hivern. Això, malauradament, també vol dir que dormirem una hora menys, tot i que estarem donant la benvinguda a la primavera i apropant-nos més a l’estiu.

Una mica d’història

El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir adoptar aquesta mesura per aprofitar millor la llum natural del Sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea –de la qual Espanya encara no formava part– va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.

L'últim canvi d'hora?

La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora fos el 2021, però tampoc ha sigut així. La voluntat dels eurodiputats era que els països que es quedessin amb l’horari d’estiu fessin l’últim canvi al març, i els que optessin pel d’hivern, a l’octubre.

Fotografia: Toni Salvador