Skip to main content

Segona jornada del cicle de debats sobre seguretat i transport

  • N.R.

La Secretaria de Feminismes del Govern de la Generalitat, Montserrat Pineda, va inaugurar la segona jornada del cicle de debats: Qualitat, Seguretat i Convivència. Aquesta vegada el debat se centrava en la relació entre transport públic, seguretat i gènere. En la seva intervenció, Pineda va subratllar la importància de tenir en compte la perspectiva de les dones en totes les àrees de la societat per aconseguir transformacions socials profundes des del compromís individual. També va destacar la necessitat d'incorporar les necessitats i comportaments de les dones en el servei de transport públic. Així mateix, va afirmar el compromís del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat per incorporar clàusules de gènere en els plecs de contractació.

La sociòloga Sara Ortiz, experta en urbanisme i feminisme i membre del Col·lectiu Punt 6, va presentar una diagnosi crua sobre la invisibilització de les necessitats de mobilitat de les dones en la xarxa de transport públic i en els vehicles, afirmant que responen a paràmetres androcèntrics. Va destacar les qualitats que hauria de tenir un transport públic inclusiu: quotidiana i cuidadora; accessible i diversa; segura i lliure; nocturna i festiva; i equitativa i participativa. Ortiz va destacar l'experiència "El bus es nostre", que va consistir en unes marxes exploratòries de dones per identificar les mancances que dificulten i condicionen la mobilitat femenina al servei d'autobús.

La taula de debat va comptar amb la participació de diverses persones, incloent el sotsdirector de Prevenció i Sensibilització del Departament d'Igualtat i Feminismes, Rubén Sanchez, la directora de Comunicació de la Fundació SURT, Carme Porta, la caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona, Isabel Martínez, i la responsable de gestió administrativa de l'Àrea de material mòbil de TUSGSAL, Sheila Ramos. El debat va posar de manifest la necessitat d'abordar la qüestió des d'estratègies comunitàries que incorporin el teixit associatiu, experts i institucions per aconseguir canvis reals en la construcció de solucions i percepcions.

La jornada va concloure amb la participació de la presidenta i la secretària de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos i Celestina Yáñez, que van testimoniar sobre les situacions d'inseguretat que pateixen les dones en el transport públic. El lema de la seva reivindicació va ser "No volem tenir por", que va ser avalat per la seva llarga trajectòria de compromís en la lluita per la igualtat.

El moment emotiu de la jornada el va protagonitzar el reconeixement que el Director General de DIREXIS TUSGSAL, Carles Fàbregas va fer de la Paqui Aguilar, una conductora pionera a tot l’Estat i treballadora històrica de la cooperativa. Un exemple del compromís històric de l’empresa amb els valors de la igualtat com ho és també el Pla contra l’assetjament sexual al transport públic que tot just s’ha posat en marxa.