Skip to main content

Tres km2 de Santa Coloma a la llista dels més poblats d’Europa

  • Toni Salvador

La gran densitat de població és una de les característiques morfològiques més pròpies de Santa Coloma de Gramenet. Segons l’Idescat, l’Institut d’Estadística de Catalunya, la nostra ciutat és la segona més densament poblada del país, just després de l’Hospitalet de Llobregat i abans que Barcelona. Cada cop proliferen més estudis que s’encarreguen d’analitzar les vicissituds d’aquest fenomen i fins i tot els efectes que té en la població, normalment negatius. 

Recentment, el geògraf anglès Alasdair Rae ha publicat un estudi sobre els quilòmetres quadrats amb més població d’Europa i, mentre que capitals mundials com Barcelona i París copsen la part superior de la llista, Santa Coloma apareix fins a tres cops en el rànquing, concretament en la tercera, la desena i la seixanta-quatrena posició.

Tres punts del Raval, Santa Rosa i Riu Nord entre els més densos

La primera d’aquestes es tracta de just el límit entre el barri del Raval i el de Llefià, en el qual es concentren 50.186 persones. Aquest punt es troba a menys de 1.000 persones del segon classificat, un barri del nord de París, i a 2.500 del primer, el barri de Sants. La següent localització, la desena del rànquing europeu, és contigua a l’anterior i pertany al barri de Santa Rosa, on habiten 47.317 persones

Finalment, molt més avall en la llista, en la posició 64, hi ha un punt concret del Riu Nord on viuen 35.866 persones. Les dades presents als grafismes que conformen el treball de Rae s’han recollit mitjançant l’estudi de població per quilòmetre quadrat de l’Eurostat del 2018, en combinació amb el de l’any 2021. Hi ha presents 38 països d’Europa.

L’estudi en qüestió confirma un dels reptes més grans als quals s’enfronta el municipi i, com mostren les primeres propostes de la campanya dels partits polítics de cara a les eleccions municipals del mes de maig, el model amb què enfrontar-se serà de segur un dels temes predominants en la pugna ideològica. 

Fotografia: Andreu Fernández