Skip to main content

Alerta a Santa Coloma per possibles nevades avui dimarts

  • Toni Salvador

La davallada en els termòmetres d'aquesta setmana pot esdevenir un dels fenòmens més insòlits a la ciutat: la neu. Des d'ahir, les autoritats municipals han activat el Pla Local d'Emergència en fase de prealerta davant del risc moderat de nevades en cotes de 200 a 400 metres durant el dia d'avui. A hores d'ara, la neu ja ha fet acte de presència a zones altes de la comarca del Barcelonès i al migdia, donada la previsió de pluja a partir de les 12:00 hores, podria tornar a aparèixer.

Tot i que Protecció Civil encara manté la prealerta del pla d'emergència, el Neucat, també ha avisat que no es preveuen nevades "generalitzades ni amb gruixos importants". De fet, en el cas que hi apareguessin, tot apunta al fet que haurien de ser fenòmens més aviat anecdòtics.

El Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, ha explicat la raó per la qual podria aparèixer la neu a cotes tan baixes, i quines són les condicions que es reuneixen avui tot i no baixar dels 0 °C: "el fenomen es produeix quan hi ha precipitació i per sota de la isozero (l'altura a què es troba una temperatura de 0 °C) l'ambient és sec. Com l'aire per on cau està sec, el floc de neu se sublima, és a dir, treu la calor d'ell mateix, conseqüentment es refreda i no pot començar el procés de fusió encara que la temperatura ambient sigui superior als 0 °C. Per això arriba en forma de neu i no en forma de pluja, tot i que la temperatura sigui massa alta".

Segons la darrera previsió de les 9:06 hores, les precipitacions han escalat pel litoral i el prelitoral i ara mateix es distribueixen per la zona de Girona. Si vols saber on plou o neva, pots consultar el radar en línia del Meteocat.