Skip to main content

El programa de Memòria Històrica estrena l'any 2023

  • Toni Salvador

Arrenca la nova programació de Memòria Històrica de la ciutat. Una vegada més, l'inici del primer semestre coincidirà amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, així com amb l'aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma. L'objectiu de la iniciativa és, com és costum, "reivindicar la importància i la necessitat d'investigar, difondre, commemorar i, en definitiva, recuperar la memòria col·lectiva de Santa Coloma", com expliquen des del mateix Ajuntament.

Aquest dijous 26 de gener tindrà lloc l'estrena definitiva de la programació, la qual es durà a terme a través de dos actes. El primer, a les 18:30 hores a la biblioteca de Singuerlín, amb la xerrada sobre el documental "Fragments de vida: tres testimonis sobre el terrorisme d'Estat a l'Argentina", en la que es visualitzarà l'obra per debatre sobre les figures de Nélida Turlione, Ramón Etchegaray i Viviana Nardoni, testimonis sobre el terrorisme d'Estat a l'Argentina. Hi participarà la periodista Montserrat Armengou, el querellant en la causa argentina Felipe Moreno i la lluitadora antifeixista Mariana Hernández.

L'altre acte que se celebrarà aquest dijous és la presentació del llibre "Celestí Boada. Alcalde de Gramenet del Besòs afusellat pel franquisme" de l'historiador Pau Vinyes. Hi intervindran la tinenta d'alcaldessa de cultura, Petry Jiménez; el regidor d'Esquerra Republicana, Sam Núñez; el director de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Treserras i el mateix autor. L'acte es durà a terme a les 19:00 hores al Museu Torre Balldovina.

Santa Coloma homenatja les víctimes del feixisme

La culminació d'aquesta setmana d'estrena tindrà lloc el divendres 27, quan els Jardins del Museu Torre Balldovina acullin la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l'Holocaust, així com de l'entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma. En l'acte, la ciutadania podrà col·locar una espelma a l'escultura-memorial dedicada als deportats als camps d'extermini nazis ubicada als mateixos jardins, fer una foto o gravar un vídeo curt, i penjar-ho a les xarxes amb les etiquetes #MemòriaDignitatJusticia, #RecordVíctimesHolocaust, #AmicalMauthausenXarxaMaiMés i #GentCorrent.

A les 17:00 hores, tindrà lloc l'ofrena institucional, la qual comptarà amb la presència de l'alcaldessa, Núria Parlon.