Skip to main content

La Fundació Bofill busca voluntaris per impulsar la lectura

  • Toni Salvador

La Fundació Bofill expandeix els horitzons del seu projecte d'impuls a la comprensió lectora a Santa Coloma. Des d'aquest gener, la iniciativa coneguda com a LECXIT inicia un nou repte, avaluant per primera vegada l'impacte del programa tant en l'àmbit nacional com local i, a més, ho fa amb la col·laboració de dos nous centres educatius que s'hi incorporen: l'Escola Antoni Gaudí i l'Escola Jaume Salvatella, pels quals es necessiten 20 nous voluntaris.

El LECXIT porta des del curs 2018-2019 bregant per impulsar l'èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora dels infants de 4t, 5è i 6è en situació de vulnerabilitat de la ciutat. Des de llavors, el programa es duu a terme a quatre centres públics: l'Escola Ferran de Sagarra, l'Escola Wagner, l'Escola Joan Salvat Papasseït i l'Escola Beethoven, en els quals uns 20-25 voluntaris empren una hora a la setmana per acompanyar a un dels infants participants.

Segons explica Marta López, directora del programa LECXIT, "la majoria de voluntaris són estudiants de secundària, tot i que en aquesta convocatòria ens obrim a tothom que hi vulgui participar". Pel que fa al perfil del voluntari, López indica que "no cal experiència prèvia", ja que tots els voluntaris reben una formació de dues hores per part de la Fundació Bofill.

El més important, doncs, és "que siguin persones a qui els agradi llegir i que, a més, tinguin una mínima competència amb els infants", declara López, perquè hauran d'acompanyar-los una hora a la setmana fins al mes de maig. Per inscriure's només cal emplenar el formulari situat al web del programa LECXIT.

1 de cada 4 infants té un nivell lector baix o mitjà-baix a Catalunya

El 25,2% dels alumnes de Catalunya té un nivell baix o mitjà-baix de comprensió lectora a 6è de primària segons dades del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de la Generalitat. És a dir, 1 de cada 4 infants quan finalitza la primària no aconsegueix assolir un nivell lector que li garanteixi comprendre amb facilitat allò que llegeix i assegurar així el seu èxit educatiu i social.

Els infants amb un baix nivell de comprensió lectora, tot i saber llegir i fer-ho amb fluïdesa, presenten dificultats per interpretar causes i conseqüències en una història, distingir la informació rellevant a una taula, gràfic o imatge, i integrar tota la informació d'un text per argumentar la seva importància, entre d'altres.