Skip to main content

L'Obrador de Gramenet, entre les 26 millors fleques del país

  • Toni Salvador

L'Obrador de Gramenet es col·loca entre les 26 millors fleques de Catalunya. El 15 de novembre, la plataforma Panàtics va entregar les seves estrelles als 100 millors forns d'Espanya, llista en la qual entra per primera vegada l'Obrador, situat al número 27 del carrer Major. Per aquest fet, un altre establiment de Santa Coloma és estrellat al novembre, afegint-se als restaurants dels colomencs Víctor Quintillà i Mar Gómez.

Juanjo Moreno, mestre forner del forn colomenc, explica que el guardó és una grata sorpresa: "fa tres anys, quan vam començar, no ho hauríem pensat mai". I és que Moreno, madrileny de naixement però colomenc d'adopció –va venir a viure-hi amb 14 anys- va entrar al món del pa el 2009, just després de quedar-se a l'atur. El 2019 va arrencar l'Obrador amb dos socis més, el seu amic Rafa Gálvez i el seu germà Miguel Ángel, i ara se senten més abrigats que mai: "no fem res pels premis, però que una associació d'experts et reconegui és un orgull", comenta Moreno.

Sobre el pa, l'autèntic protagonista, detalla que "només treballem amb producte de proximitat, ecològic i, a poder ser, provinent de l'economia social o solidària". L'obsessió de Moreno, però, radica en la qualitat de les seves elaboracions: "tot i ser ecològic, la gent ve perquè li agrada el producte; estem en contacte constant amb els clients, per la qual cosa estem en constant creixement".

Sobre Santa Coloma, Moreno s'enorgulleix d'haver aconseguit la fita a la seva ciutat: "Santa Coloma es mereix comptar amb el valor de tenir una fleca ecològica". De fet, confessa que el client colomenc "és exigent", el qual els ha ajudat a desenvolupar-se, però també és fidel: "algunes persones, de fet, han arribat a emportar-se vuit peces de pa de pagès d'un quilo abans de marxar de vacances", ja que no poden viure sense ell.

Fotografia: Andreu Fernández