Skip to main content

La nova comissaria de la Policia Local costarà 14 milions

  • Josep M. Roca

Un edifici, de set plantes, tres d’elles per damunt del nivell de la plaça de les Cultures i l’avinguda de la Generalitat i les altres quatre per dessota amb entrada als aparcaments per l’avinguda de la Pallaressa, serà la seu de la Policia local a partir de 2025, si es compleixen els terminis previstos per a construir l’edificació.

El ple municipal va aprovar, amb l’única oposició d’En Comú Podem, el projecte executiu de la nova comissaria de la policia local amb un cost de més de 14 milions d’euros, que es convertirà en la despesa més gran feta mai en un únic projecte a la ciutat. El cost de la comissaria serà assumit completament per la ciutat. Ja fa un any, ja es va demanar un préstec que, amb altres partides, incloïa aquesta quantitat.

Actualment, la comissaria és al carrer de Sant Jordi i presenta força mancances. Des del 2003, any en què s’hi van instal·lar, els membres del cos no han parat de denunciar-les i de demanar un espai nou.  Durant un temps es va especular amb que podria col·locar-se a Les Oliveres, sota el camp de futbol. Però l’opció es va descartar.

Ara, el projecte ha d’esperar el temps legal d’al·legacions i esperar l’aprovació definitiva per poder licitar.

El govern municipal calcula que a principis de 2023 podrà licitar l’obra, que hauria de durar dos anys tant pel que fa a l’edificació com a la seva habilitació per a ser una comissaria referent a Catalunya.

Des del soterrani, al qual s’entrarà pel Passeig de la Salzereda i on hi haurà els aparcaments privats i magatzems, fins a la planta tercera -setena en total- on hi haurà zona de descans exterior amb terrassa i jardins i espai pels drons i una pèrgola amb plaques solars per abastir l’edifici. La comissaria disposarà de totes les prestacions precises amb magatzems, arxiu, cel·les de custòdia, vestidors diferenciats, sales de formació, gimnàs, menjador-office, infermeria, armer i, fins i tot, galeria de tir. Hi haurà àmplies sales pel 092 i la USIR i tots els espais complementaris i despatxos que calen per atendre el dia a dia de la comissaria.

El cost de l’edificació és de 13 milions d’euros inclòs l’IVA, als quals caldrà sumar-hi el mobiliari, les escomeses, subministraments i altres despeses.

La nova comissaria hauria d’estar acabada l’any 2025, data en què també podria estar llest o ja en construcció el nou institut que s’ha d’edificar uns metres més enllà, avinguda Generalitat direcció Sant Adrià.

La transformació del voral del riu serà absoluta amb els dos nous edificis públics que s’hi han de construir. I queda pendent encara la tercera torre d’habitatges que hi ha projectada a la zona des de fa més de quinze anys i que espera el seu moment.

La línia de cel de la vora del riu, per sobre la canalització s’haurà regenerat si es compta també amb la remodelació del Passeig de la Salzereda des de Can Peixauet fins a la B-20.    

Imatges: Ajuntament de Santa Coloma