Skip to main content

3 milions d’Europa per la renaturalització del Besòs

  • Toni Salvador

L’Ajuntament de Santa Coloma rebrà 3.056.516,22 euros per la renaturalització del Besòs. La Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha seleccionat el projecte com a un dels 18 escollits d’entre les 99 candidatures presentades a accedir als fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el programa més important dels fons Next Generation de la Unió Europea.

La injecció servirà per desenvolupar la Fase II del projecte i la creació d’un Refugi de Biodiversitat al riu i al seu entorn natural, que pel moment no tenen data d’inici. La Fase I, que contempla la creació de llacunes al marge dret del riu i un gran espai d'educació ambiental visitable, va començar el 26 de gener d’aquest any, i ha obtingut un pressupost d’1 milió d’euros, finançats per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (70 per cent) i l'Ajuntament de Santa Coloma (30 per cent).

L’objectiu del projecte de renaturalització i, concretament, de la creació del Refugi, és permetre el desenvolupament de la flora i la fauna i millorar la qualitat paisatgística de la conca fluvial, una part imprescindible dins la infraestructura verda-blava metropolitana. A més, l’Ajuntament ha parat especial atenció als objectius didàctics, ja que vol aprofitar l’espai per la divulgació dels valors ambientals a la ciutadania, tant els més grans com els més petits.

8 milions dels Fons Next Generation

Amb els tres milions concedits per la renaturalització del Besòs, Santa Coloma ja en suma vuit rebuts del paquet d’estímul econòmic per superar la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia emés per la Unió Europea. Al març, la ciutat va rebre 5,5 milions per a projectes relacionats amb la mobilitat sostenible.

El projecte en concret ha hagut de competir amb gairebé un centenar de sol·licituds més per valor de 346 milions d’euros. Finalment, han estat 18 els projectes seleccionats, entre els que es troba el de la nostra ciutat, que ha aconseguit 3.056.516 euros dels 58 milions que s’han assignat per a renaturalitzacions.