Skip to main content

L'Oficina d'Habitatge tramita 2.099 ajuts pel lloguer durant 2020

  • Xavi Chica

L’Oficina Local d’Habitatge (Gramepark) va tramitar ajudes per al pagament del lloguer a 2.099 famílies durant el 2020, ha informat l'Ajuntament. Això suposa un 24,5 per cent més que en 2019, i la inversió en aquestes prestacions ha suposat 2,57 milions d'euros.

També s'han atès 43.946 consultes, un 7 per cent més que el 2019, de les quals gairebé la meitat han estat referents als ajuts al lloguer. L'Oficina d'Habitatge tramita anualment aquests ajuts que convoca l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), i també gestiona les subvencions per al pagament del lloguer del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana. 

En referència a les consultes, destaca la reducció de l’atenció presencial (17.241) a causa de les mesures establertes per la pandèmia de la Covid-19, que s’ha suplert amb un increment de l’atenció telefònica (21.846) i mitjançant correu electrònic (4.859).

Tipus d'ajudes

Cada any s’obren diferents convocatòries, unes per a renovar prestacions d’anys anteriors, i d’altres per a nous sol·licitants.

Aquests ajuts s’atorguen per concurrència competitiva i hi ha uns barems on es prioritzen els col·lectius més vulnerables (gent gran, famílies nombroses o monoparentals, persones amb discapacitat, etc.). L’import màxim dels ajuts concedits és de 200 euros mensuals, per a ajudar a fer front a les despeses de l’habitatge de lloguer del qual ha de ser titular la persona sol·licitant.

Durant el 2020 es van obrir 4 convocatòries d’ajuts per al pagament del lloguer, a més de la de prestacions d’urgència especial, que sempre està oberta. La major part dels ajuts que es van tramitar van estar vinculats amb les subvencions MITM, adreçades a persones en risc d’exclusió social, un total de 1.576. La resta es van repartir de la següent forma: 387 ajuts per a persones arrendatàries afectades per l’impacte econòmic i social de la Covid-19, 120 subvencions per a persones majors de 65 anys i 16 renovacions.