Skip to main content

Avui s'homenatja a l'alcalde republicà Celestí Boada

  • Carlos Alcivar

Avui, a les 18h, es recordarà el 85è aniversari de l’afusellament de Celestí Boada i Salvador, antic alcalde republicà de Gramenet del Besòs, amb un homenatge que començarà amb una ofrena floral a la rambla del Fondo, davant del monument dedicat a la seva memòria.

Aquest acte, emmarcat en el Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la Repressió de la Dictadura Franquista, serveix per mantenir viu el record de Boada i de totes les víctimes del règim franquista.

La data és especialment significativa, ja que el 18 d'octubre de 1939, Boada va ser afusellat al camp de la Bota de Sant Adrià i enterrat a la fossa comuna del Cementiri de Montjuïc. A les 19 h, l'homenatge continuarà al seu antic domicili, situat al carrer Major número 9.

Celestí Boada, un referent republicà a Santa Coloma

Celestí Boada va ser una figura destacada en la història política de Santa Coloma. Va ser elegit regidor en les eleccions d'abril de 1934 sota la candidatura de la Coalició d’Esquerres Catalanes, encapçalada per ERC. Més endavant, va exercir com a segon tinent d’alcalde. Durant la Guerra Civil, Boada va tenir un paper clau en el Comitè Revolucionari de Santa Coloma, i l’octubre de 1936 va ser nomenat alcalde de la ciutat, un càrrec que va exercir fins que la victòria franquista el va portar a la presó. Acusat de rebel·lió militar, Boada va ser condemnat i executat, convertint-se en un símbol de la repressió i la lluita antifeixista.

Premis Alcalde Boada 2024

Aquest any, el record de Celestí Boada es veurà reforçat amb la 4a edició dels Premis Alcalde Boada, que tindrà lloc el pròxim 24 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori Can Roig i Torres. Aquests guardons pretenen reconèixer la defensa dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat per part de persones i entitats compromeses amb aquests ideals.

Els candidats d’aquesta edició inclouen figures destacades com Sergi Bernal i Ferrando, fotògraf i documentalista especialitzat en moviments socials; Perico García i Azorín, mestre i primer regidor d'ensenyament en democràcia; i Elvira Ruiz i García, activista feminista i cofundadora del Casal de la Dona.

En la categoria de ciutadans dels Països Catalans, hi trobem Neus Sanmartí i Puig, química i catedràtica a la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Sara Blasi i Gutiérrez, pedagoga i directora General d'Ensenyament Primari de la Generalitat als anys 80; i Carme Salvador i Roig, víctima i activista contra l'extrema dreta.

En la categoria d'entitats, els nominats són el Casal del Mestre, per la seva llarga trajectòria defensant l'ensenyament públic i de qualitat; Entenem Santa Coloma LGTBIQ+, per la seva lluita contra l'LGTBIfòbia; i el Centre de Normalització Lingüística l'Heura, que compleix 40 anys ensenyant i fomentant el català a la ciutat.