Skip to main content

Una plaga de paneroles afecta el CUAP del carrer Major

  • Toni Salvador

Un grup de professionals del centre d'urgències d'atenció primària de Santa Coloma de Gramenet, situat al carrer Major, han decidit alçar la veu per posar fi a una plaga de paneroles que fa més d'un any que pateixen. Segons asseguren en un comunicat anònim que han fet arribar a El mirall.net i que s'ha fet ressò avui al diari La Vanguardia, en el torn de matí del passat dijous van arribar a matar 80 insectes, per mostrar la dimensió de la plaga.

El problema, localitzat al servei de radiologia de la planta -1, va aparèixer fa més d'un any i mig, quan en cada torn van detectar diversos insectes. Aviat ja van ser cinc; més tard 7, 15 ... I així fins a arribar a la situació actual. "En el torn de matí del Dijous Sant vam matar 80", diuen. Els treballadors, que s'han posat en contacte anònimament amb els mitjans, expliquen que les paneroles "apareixen per tot arreu" i corren a la seva lliure voluntat "pel servei i entre els pacients".

Sobre el paper de l'empresa que gestiona l'ambulatori, denuncien que "es neguen a fumigar" argumentant que "és molt costós tancar el centre dos dies" i que, a més a més, pot resultar "nociu per als pacients". En comptes d'això, han dut a terme "3 o 4 actuacions" que al capdavall han resultat inútils. "Vas a treballar amb molta ansietat. Estàs fent una radiografia a un pacient i veus com es desprèn del sostre diversos insectes", denuncia un d'ells, i afegeix que "no concebem que treballadors d'un servei de salut pública haguem de matar paneroles".

Salut actua, però la plaga continua

Segons informa La Vanguardia, fonts del Departament de Salut asseguren que durant el 2022 es van dur a terme "diverses accions" per controlar les plagues de paneroles, que van resultar en èxit i que gràcies a elles "es va poder controlar la plaga". Tot i això, admeten que aquest 2023 han detectat novament la presència dels insectes i que s'han dut a terme noves actuacions.

Argumenten que la majoria d'aquestes actuacions es van realitzar durant la Setmana Santa i que ara s'ha constatat una reducció molt significativa de la plaga. Els treballadors reconeixen que el nombre d'insectes ha disminuït, tot i que encara hi ha presència d'aquests insectes. Així ho van expressar ahir als responsables de la unitat de salut laboral del Barcelonès Nord de l'ICS, amb qui van reunir-se. "Les propostes que ens van fer? Més del mateix. Que quan puguin netejaran les baixants i taparan forats, i que erradicar la plaga és molt difícil", han declarat al diari barceloní.

Fotografia: les "captures" del passat dijous (treballadors del CUAP)