
Solidaritat, trajectòria i emoció als Premis Ciutat 2025
Santa Coloma té uns guardons amb nom i cognom: els Premis Ciutat. La gala d’ahir al Teatre Sagarra va retre homenatge a les persones i entitats que han marcat una trajectòria, una lluita i una gratitud que continua i que han marcat un reconeixement per una ciutat millor. Els XXI premis, entregats en tres modalitats diferents, han sigut per l’Hermandad Nuestra Señora del Rocío, el projecte del Col·lectiu Colomenc de Comerciants Emprenedones i, Vicenç García Grau, fundador i president d’Industrias Santa Coloma.
“ L’emoció d’un dia molt especial. Premiem i reconeguem tota una causa, una acció, un projecte... una persona. Gràcies a les col·lectivitats que han treballat i continuen des de fa molts anys, moltes lluites i trajectòries que han construït Santa Coloma”, il·lustrava l’alcaldessa Mireia González durant la cloenda de l’acte.
Les persones i entitats premiades van rebre una reproducció de fang de la deessa Tanit d’una alçada de 14 cm, feta per la ceramista Margarida Pedragosa.
Cultura andalusa, talent femení i identitat colomenca
El Teatre Sagarra va reunir grans ovacions i aplaudiments a la millora i tasca feta a la ciutat. La Hermandad Nuestra Señora del Rocío, premiada en la modalitat per l’activitat continuada en favor de la ciutat, va pronunciar-se en nom de tota la germandat per agrair “a tots els germans que hi van ser, que estan i als que queden per venir, per la lluita i l’esforç constants” de l’entitat i a la cultura andalusa latent a Santa Coloma.
En la modalitat per l’activitat destacada en els darrers dos anys, Emprenedones va ser la guanyadora, que des de 2024 s’ha dedicat a l’acompanyament emocional i comercial de les dones emprenedores de la ciutat. “Som moltes, som diverses i som presents al teixit comercial de Santa Coloma. Un premi no només per al col·lectiu, sinó per a totes les dones que aixequen la persiana del seu negoci, amb esforç, passió i perseverança”.
En favor de la promoció externa de la ciutat, el president d’Industrias Santa Coloma, Vicenç García, va recollir l’últim premi per la seva tasca que va més enllà de l’esport i del futbol sala nacional i europeu. Vicenç García ha sigut i continua sent un símbol d’identitat colomenca. “Portar el nom de Santa Coloma el més alt possible. Des dels cinc anys que vaig arribar aquí, Santa Coloma s’ha fet a si mateixa gràcies al treball de molta gent que ha estat aquí”, expressava el menorquí i colomenc.
Una gala especial que traça el camí per una Santa Coloma en comunitat, a les cultures existents, a la participació, inclusió i activitats que dinamitzen la ciutat.
Mencions especials
El jurat, compost per representants municipals i de la societat civil, va entregar també mencions especials a les Associacions Veïnals de Les Oliveres, Singuerlín, Guinardera, Raval, Can Mariner i Santa Rosa, en un manifest per reivindicar les necessitats dels barris i animar el jovent per continuar aquest llegat que porta ja 50 anys de moviment veïnal necessari.
L’Associació Cultural Xinesa de Santa Coloma va rebre també una menció per la feina feta a l’Any Nou Xinès, convertit en un imprescindible al calendari festiu i cultural de la ciutat. Així mateix, l’Avalot Teatre, que compleix 40 anys d’aniversari, va recollir una altra menció pel seu viatge, des de 1985, fent cultura. Entre els honorífics, Francesc Armengol Campà, va pujar a l’escenari, per tot un projecte de 97 anys essent referent de la cuina tradicional catalana a Ca N’Armengol, a qui va dedicar-ho als seus familiars i estimats.
La cerimònia va contemplar molts moments emotius, també amb dues mencions especials a figures pòstumes de la ciutat. És el cas de Gina Navarro, per la seva petjada generacional i al treball honrat com a castanyera de Santa Coloma. I a Rafel Trias, figura emblemàtica, arrelat al barri del Centre i parròquia de Santa Coloma, des de jove. Peça clau en la preservació del patrimoni local i a la natura, com va demostrar durant molts anys com a president del Centre Excursionista Puigcastellar.
Fotos: Kike Serrano