Skip to main content

Actualitat

La gent abandona els seus patinets per estalviar-se la multa

  • Xavi López

Santa Coloma, juntament amb altres municipis veïns com Badalona i Sant Adrià del Besòs, s’enfronta a una situació cada cop més complicada amb l’acumulació de patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal. Aquest fenomen s’ha vist agreujat en els darrers mesos, amb un augment notable de vehicles confiscats per la policia, especialment arran de la proliferació de patinets que superen les velocitats legals. El dipòsit colomenc, dissenyat inicialment per emmagatzemar un nombre molt més reduït d’aquests vehicles de mobilitat personal, actualment ja alberga prop de 400 patinets decomissats, la majoria dels quals han estat manipulats per superar el límit de velocitat màxima de 25 km/h establert per la normativa vigent.

Un dels factors que contribueix a aquesta acumulació és que els propietaris dels patinets, en gairebé tots els casos, opten per no reclamar els seus vehicles un cop han estat retirats de la via pública, ja que això implicaria fer front a sancions econòmiques considerables. Aquestes multes, que ascendeixen a 500 euros, inclouen tant la recollida in situ del patinet com la multa per l’incompliment de la normativa. Però el cost no acaba aquí. Si un propietari vol recuperar el patinet confiscat, a més de pagar la sanció, ha d’abonar el servei tècnic necessari per revertir les modificacions il·legals i retornar el vehicle al seu estat original, complint així amb les exigències tècniques de la llei.

Tot i l’import de les sancions, sembla que aquestes mesures no són prou dissuasives. Segons fonts municipals, entre el 95 i el 99% dels infractors prefereixen abandonar els seus patinets al dipòsit en lloc de fer front a les despeses derivades de la recuperació del vehicle. La raó principal és que resulta més econòmic adquirir un patinet nou que pagar la multa i les taxes associades. Per aquesta raó, els propietaris es desentenen dels vehicles i no els importa deixar-los al dipòsit municipal.

Els patinets es queden atrapats al dipòsit per culpa d’un buit legal

Tot i que la problemàtica amb els patinets elèctrics manipulats està relacionada principalment amb la seva massiva acumulació, hi ha un altre aspecte clau que complica encara més la gestió d’aquests vehicles: el buit legal que impedeix a l’Ajuntament donar-los una sortida definitiva. Actualment, no existeix cap normativa que permeti al consistori reciclar o destruir aquests patinets si no són reclamats pels seus propietaris en un període determinat. Això fa que els vehicles s’acumulin indefinidament al dipòsit.

Aquest buit normatiu es fa especialment evident si ho comparem amb la regulació dels cotxes o motos, per als quals sí que hi ha mecanismes clars per al desballestament en cas d’abandonament. En el cas dels patinets elèctrics, en ser vehicles relativament nous, les ordenances municipals encara no han estat actualitzades per incloure’ls en els procediments habituals de retirada i eliminació. Per això, Santa Coloma es troba amb el problema d’haver de mantenir aquests vehicles, sense poder gestionar-ne la sortida de manera eficient.

L’alcaldessa, Mireia González, ha expressat la necessitat d’una normativa unificada que permeti gestionar millor els patinets elèctrics, no només a la ciutat, sinó a tota l’àrea metropolitana. Per tant, només queda esperar que s’elabori una llei que reguli i permeti actuar als consistoris en aquest àmbit. Fins llavors, el dipòsit continuarà acumulant patinets, agreujant un problema que no té una solució immediata a la vista.