Skip to main content

Actualitat

Cent persones a la manifestació okupa i comunicats oficials

  • Josep M. Roca

 Un centenar de persones s'han manifestat aquesta tarda a la plaça de la Vila per protestar contra el desallotjament del CSOA Lakasa Estudinou. La mobilització ha finalitzat amb un intent de tallar el carrer, però els Mossos d’Esquadra han acordonat la sortida de la plaça. La pujada més alta de tensió s'ha donat en sortejar la barrera policial per les escales dela plaça de la Vila que donen a l'entrada del Metro. Davant la insistència dels manifestants, els Mossos han actuat, utilitzant les porres contra alguns manifestants per fer-los endarrerir la posició.

La protesta ha iniciat passades les 17:30 hores amb una concentració davant de l’Ajuntament i la lectura d’un manifest que ha criticat durament la intervenció policial d’aquest matí als baixos de l’edifici de la plaça de la Vila, 14 (antiga oficina de La Caixa) , la qual s’ha dut a terme en unes condicions en què el consitori entén que no calia cap autorització judicial.

Ara mateix, s’han activat les gestions per desallotjar l’Estudi 9 i plaça de la Vila, 14 -els habitatges tenen entrada independent- i plaça de la Vila, 15 on hi viuen famílies que es pretén re allotjar el més aviat possible.

Comunicat municipal

Aquest migdia, l’Ajuntament ha emès un comunicat respecte l’actuació duta a terme aquest matí per desallotjar les antigues dependències de La Caixa a la plaça de la Vila, 14. És el següent:

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet recupera un local buit en l’àmbit del PERI Santa Coloma Vella II

Aquest matí l’ajuntament ha a executat un decret municipal de cessament d’activitat i restablir la legalitat urbanística a un local de la seva propietat ubicat a la Pl. de la Vila dins l’àmbit del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II. Els equips municipals, acompanyats d’una dotació de Policia Local, han accedit al local a primera hora del matí per assegurar el seu tancament.

Aquesta actuació no afecta a les famílies que viuen als habitatges superiors amb entrada independent, afectats també pel PERI . Les cinc famílies  que ocupen els habitatges ja estan sent ateses pels Serveis Socials municipals des de fa temps i se’ls ha ofert una solució habitacional, mitjançant un lloguer social. El consistori ja té aprovats els diferents projectes d’enderroc que no començaran fins que es recuperin les finques i es reallotgin les famílies sense llar.

El PERI, aprovat l’any 1999, reforma bona part del centre de Santa Coloma, tocant a la Plaça de la Vila. El planejament, de promoció privada, ha passat per diferents fases degut a la crisi econòmica i als diferents canvis en la propietat al llarg d’aquests anys.

La zona s'ha anat deteriorant per no executar-se el PERI. Algunes construccions, en les quals la titularitat privada no ha invertit en manteniment, es troben en una precarietat molt evident, i alguns immobles han estat ocupats durant l'última dècada generant molèsties al veïnat.

Davant la paralització de les obres i la impossibilitat dels propietaris de dur a terme l'execució de el Pla, l'equip municipal de govern ha hagut de liderar el projecte per evitar que la zona continuï degradant-se. El projecte preveu més zones verdes, nous equipaments públics a Pedró 14 i a la masia Can Pata, a més de la urbanització dels carrers de l’entorn de Pl. de la Vila i Rb. Sant Sebastià. També es crearà un nou eix de connexió entre l’Església Major, la Pl. de la Vila i la Rb. de Sant Sebastià.

Els partits es pronuncien

Per altra banda, els partits de Ciutadans i ERC també s’han pronunciat. El cap de l’oposició, el regidor de Ciutadans Dimas Gragera, ha fet un comunicat a nivell personal per Twitter que va enviar a la nostra redacció. El text és el següent:

"Un capítulo más en la historia de un Ayuntamiento que ha cedido durante años al chantaje de los okupas, que llevan años parando los proyectos urbanísticos. A partir de Mayo tenemos la oportunidad de tener un gobierno valiente que enfrente los problemas".

Per la seva banda, Esquerra Republicana de Catalunya  ha emès un comunicat oficial per explicar l seu posicionament respecte als fets de la plaça de la Vila d’aquest matí. És el següent:

Comunicat oficial ERC de Santa Coloma de Gramenet en relació al desallotjament de la finca de la plaça de la Vila 14

Arran de l’actuació policial en el desallotjament de la finca de la Plaça de la Vila, 14 dut a terme el dia d'avui, 12 de gener del 2023, des de la secció local d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà de Santa Coloma de Gramenet volem manifestar les següents consideracions: 

  • Que l’actuació policial s’ha fet basant-se en un mandat administratiu sense cap ordre judicial.
  • Exigim a l’equip de govern del Partit Socialista de Catalunya que asseguri una solució habitacional individualitzada, digna i acceptada per a les diferents persones afectades. Tenint en especial consideració a les famílies amb menors o persones en risc d’exclusió social que viuen actualment a l'àmbit.
  • Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana ens hem comunicat amb l’equip de govern municipal per tal d’aconseguir que els béns personals i col·lectius del Centre Social Ocupat Autogestionat (CSOA) Estudi nou, poguessin ser recuperats fàcilment. La resposta de l’equip de govern ha estat negativa, dirigint els tràmits a una via administrativa que no garanteix la seva recuperació total.
  • El model de participació juvenil a la ciutat exclou l'autoorganització dels joves de forma directa, negant-los la utilització d’equipaments municipals que puguin gestionar de manera autònoma. L'autoorganització del CSOA demostra que el jovent autoorganitzat pot aportar iniciatives de valor cultural i comunitari. I, per tant, han de tenir cabuda en les polítiques municipals. 
  • Continuarem treballant activament amb totes les persones i entitats implicades per trobar els consensos que permetin la finalització del Pla Especial de Reforma Interior de Santa Coloma Vella II. 

No hi ha cap altra entitat o partit polític que ens hagi fet arribar la seva opinió.

Fotografies: Andreu Fernández