Skip to main content

Actualitat

Mor, a l’edat de 93 anys, el capellà Jaume P. Sayrach

  • Josep M. Roca

Jaume-Patriç Sayrach i Fatjó dels Xiprers, capellà, polític, escriptor i editor colomenc ha traspassat aquest primer dia de l’any de 2023. Va néixer al 1929, ha mort amb 93 anys. Més de la meitat de la seva vida l’ha va passar a Santa Coloma de Gramenet on va arribar per a exercir de mossèn.

Jaume P. Sayrach es va formar als escolapis de Sarrià i va ser ordenat sacerdot als seixanta. Va ser vicari a Vilafranca del Penedès i al Poble Nou abans de venir a Santa Coloma. Era llicenciat en Teologia a la Universitat Gregoriana de Roma.

La seva tasca a la nostra ciutat ha deixat empremta per la feina feta i la seva personalitat. Primer, als anys 60 i 70, com a capellà a la parròquia de Sant Joan Baptista del Fondo, que va fundar i inaugurar el març de 1967. Era la tercera parròquia de una població que no parava de créixer i on l’Església Major i l’església de Santa Rosa no donaven l’abast. Després van vindre les altres a Singuerlín, Riu, Raval, Can Mariné, Oliveres... Va ser dels primers capellans-obrers que van inundar el cinturó de Barcelona i molt especialment Santa Coloma amb l’arribada a la nostra localitat de Salvador Cabré, Joaquim Trias, Josep Esquirol, Josep Catà, Josep Sánchez, Joan Mata, Antoni Antonijoan, Lluís Hernández...

El seu llegat a Santa Coloma de Gramenet

Fent de capellà i treballant, va impulsar la fundació de la revista GRAMA, de la qual va ser el primer director des de l’any 1969 i que s’editava sota la titularitat de les Parròquies de Santa Coloma, convertint-la en escola de periodistes.

Amb l’arribada de la democràcia, va anar en les llistes del PSUC que encapçalava Lluís Hernández. Com a responsable d’urbanisme al primer ajuntament democràtic va posar les bases per la recuperació de la ciutat a nivell urbanístic, paisatgístic i ciutadà.

Desprès, com a director del Centre de Normalització Lingüística L’Heura l’any 1987 va ajudar al procés de normalització de la llengua catalana a la nostra ciutat.

Al llarg de la seva vida, va ser impulsor de nombrosos projectes ciutadans entre els quals destaquen Fòrum-Grama, el Club de Debats i el Grup de Cultura Popular del Fondo, a més de la publicació d’una dotzena de llibres. A més, ha escrit articles a La Vanguardia i El Punt Avui (on va tenir secció pròpia), entre altres publicacions.

Té dedicada a la ciutat, per la seva trajectòria, una de les sales de la Biblioteca de Fondo.

L’enterrament, aquest dilluns

El funeral per Jaume P. Sayrach serà el dilluns 2 de gener a les 17 hores a les Germanetes dels Pobres, a la plaça de Tetuán de Barcelona, residència on va viure el darrer any de la seva vida. La vetlla del cos es farà aquest diumenge fins a les 22 hores i  dilluns des de les 8 del matí i fins a l’hora de la cerimònia.