Skip to main content

Actualitat

S’acaba avui la venda grossa de petards per la revetlla

  • Josep M. Roca

Avui és la revetlla de Sant Joan. Malgrat que la pirotècnica a casa nostra s’escoltava de Sant Isidre a Sant Pere (del 15 de maig al 29 de juny), las coses han canviat molt. Es feien focs les tres revetlles, la del mig, la de Sant Joan, la més potent de totes elles.

Els petards, els coets i la resta de productes pirotècnics es compren i es fan esclatar per la revetlla de Sant Joan, l’últim reducte.

Les prohibicions, els acotaments, les restriccions, les mesures de seguretat... cada vegada compliquen més l’us dels focs d’artifici. A banda que la potència dels mateixos ha estat limitada i es menor. Ho saben bé a Petards Peiró, l’emblemàtica empresa que nascuda a Santa Coloma té seu s Elx, on ven tot l’any.

Aquí, les casetes de Can Zam i el Molinet, tant incrustades en el paisatge colomenc cada entrada d’estiu obren poc més de deu dies i amb la festivitat de Sant Joan tancaran portes.

El cicle s’ha acabat un any més. Escoltarem petards o coets alguns dies més, però la pirotècnia queda per a les festes majors i poc més.

Ángel Peiró i el seu equip acaben la feina. Tornaran l’any vinent sabent que el canvi climàtic tampoc els ajuda. “s’ha venut menys, però estem contents. A tothom li recordem que cal tenim molta prudència, a l’hora de llençar els petards,que cal respectar les normes que posen els ajuntaments”. Amb tot, el gremi conforma que el 80 per cent de les vendes són de productes de mínima perillositat, la majoria per a nens.

L’Ajuntament ha editat un ban i explicat en portada del full municipal “L’Ajuntament Informa” les mesures i prohibicions que regiran fins el 15 d’octubre en referència a focs, tant sigui de cremar rastrolls o de fer fogueres (el ban el podeu veure en una altra notícia d’aquest web).