Skip to main content

Actualitat

Santa Coloma està a favor de la gestió pública de l’aigua

  • Xavi Chica

Santa Coloma de Gramenet va esdevenir el 2 de maig el primer municipi de Catalunya en signar el Pacte Social i Institucional de l’Aigua, un manifest promogut per les entitats Aigua és Vida, el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica i l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, i que se sustenta en quatre compromisos bàsics: garantir el dret humà a l’aigua, treballar per la implementació d’un model públic de gestió de l’aigua, aplicar polítiques que preservin els ecosistemes fluvials que donen vida al ter-ritori (per això la signatura es va fer a la llera del riu Besòs) i la creació d’un espai de concertació social sobre l’aigua.

Cinc partits polítics (PSC, SOM Gramenet, En Comú Podem, Esquerra Republicana i Convergents) van sumar-se al pacte que demana que l’aigua sigui gestionada com un bé públic i de forma democràtica i transparent.

La iniciativa a la nostra ciutat també compta amb el suport decidit de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes (Favgram), entitat mobilitzada fa temps per aquesta qüestió i que també va rubricar l’acord.

Míriam Planas, portaveu d’Aigua és Vida, una de les entitats que defensen la gestió no mercantil de l’aigua, indica que les tarifes en aquells municipis on la gestió és pública són significativament “més baixes”. Ens fixem en el cas del Prat del Llobregat, on la gestió de l’aigua és pública des de 1988. Allà el preu del metre cúbic d’aigua és de 1,026 euros. A Santa Coloma, el preu que estableix Aigües de Barcelona (societat mixta público-privada controlada en un 70 per cent per la companyia Agbar) és gairebé el doble i està fixat en 1,824 euros per metre cúbic d’aigua.