La revàlida del riu Besòs, de claveguera a joia ecològica
El riu Besòs, conegut durant dècades com un dels rius més contaminats d'Europa, s'ha convertit en el focus d'atenció gràcies al seu procés de renaturalització.
Un riu tan curt, però que abasta molta diversitat
Aquest mes de setembre, el prestigiós National Geographic ha publicat un reportatge titulat "Un riu tan curt, però que abasta molta diversitat", signat per la periodista Eva van Der Berg i il·lustrat amb fotografies de Pau Fabregat. L'article destaca la bellesa recuperada del Besòs i les iniciatives de renaturalització que han permès la creació d'un Refugi de la Biodiversitat. Aquest projecte inclou mesures preventives contra nous episodis de contaminació química, que ja han afectat el riu en diverses ocasions, l'última vegada l'any 2022. El reportatge ressalta la plantació de més de 17.000 arbres i la creació d'hàbitats per espècies en perill d'extinció, com l'anguila europea.
El riu renascut
Aquesta nit, a les 22:05h, el riu Besòs continuarà sent protagonista, ja que el programa "Sense ficció" de TV3 estrena la seva 16a temporada amb el documental "El riu renascut", que explorarà el retorn a la vida del riu Besòs després de dècades de contaminació severa. Amb testimonis com el del biòleg Xavier Larruy, el documental posa en relleu la fragilitat d'aquesta recuperació i la necessitat de continuar protegint aquest espai natural. El documental de TV3 també compta amb la veu d'altres experts, com el professor emèrit d'ecologia Narcís Prat i la professora de zoologia Dolors Vinyoles, que expliquen com el riu ha passat de ser una "claveguera a cel obert" a un espai on han retornat espècies greument amenaçades.
Amb la publicació del reportatge a National Geographic i l'estrena del documental a TV3, el riu Besòs es reafirma com un exemple de recuperació ecològica i un espai natural a preservar, no només per a la fauna i la flora, sinó també per a les futures generacions que podran gaudir d'aquest espai recuperat.