Chelo Arroyo presenta la seva novel·la “En la oscuridad del valle”
“Quan creieu que tornen els desapareguts? Jo només trobo una resposta. Cada vegada que els porta el pensament”. Així acabava Chelo Arroyo la presentació de la seva segona novel·la, ahir, a les 19 h, a la sala d’actes del Museu Torre Balldovina. Titulat En la oscuridad del valle, l’escriptora trasllada la seva narrativa d’investigació policíaca a Campelles (Girona), a la comarca del Ripollès. També s’ha presentat la versió catalana del llibre, A la foscor de la vall, un repte que es va proposar l’autora.
Milions de preguntes es formulen quan hi ha una desaparició d’una persona del teu entorn. Sobre l’estat d’un ésser amat quan ja no hi és, sense cap mena de rastreig. Viure en la incertesa de si viuen o estan morts, si estan retinguts en algun lloc o si es tracta d’una desaparició voluntària. “Ningú està preparat per aquests casos”, explica l’autora colomenca.
Una novel·la d’intriga sobre una sèrie de successos que van ocórrer a la Vall de Ribes l’any 1978 i 1993 envers la desaparició de les germanes Arlet i Francina. La periodista Cloé Pons és la protagonista encarregada de destapar aquest misteri qui investigarà la desaparició de les germanes al Prepirineu.
L’escriptora Chelo Arroyo, durant la presentació de la seva nova novel·la, ha estat acompanyada de Diego Arroyo i del seu editor, José Membrive, a qui li agraeix la seva confiança per la publicació del seu segon llibre a l’Editorial Carena. La novel·la estarà en venda a les llibreries, tant en castellà com en català, a partir del 27 de novembre. També està disponible en versió digital Ebook.
Chelo explica que a vegades “ens sentim angoixats per una foscor que apareix en qualsevol moment”. El drama per algunes famílies quan el silenci de l’absència d’un estimat fa saltar totes les alarmes”, declara l’autora.
“Darrere d’una denúncia hi ha una àrdua investigació policial”. La història tracta de Cloé Pons, una periodista de successos de Santa Coloma que es desplaça fins a Campelles per la investigació de dues desaparicions. Una trama d’investigació periodística pel programa Desaparecidos, però també policial en què es barregen llums i ombres de les vides passades i de com reflecteixen en el nostre present.
En la oscuridad del valle té una connexió amb la seva primera novel·la, La Laguna, a través dels personatges del primer llibre, la inspectora Elena García i el seu ajudant Óscar Martín, ara secundaris en el seu segon llibre i que ajudaran a la protagonista amb els seus problemes.
La Vall de Ribes, ubicació de la trama, per l’autora, “és un lloc molt significatiu” perquè ha passat grans moments recollint bolets i ha gaudit molt de la seva naturalesa i el seu immens paisatge. “Una vall molt especial al Ripollès”, amb el seu monestir, la seva biblioteca, el seu escriptorium... “Petits senyals en el camí fins que em vaig endinsar en la foscor de la vall” per escriure aquesta història.
La sorpresa del vespre: Josep Lluís Trapero
“Jo estic vinculat a aquesta ciutat i no deixaré de ser-ho”. Josep Lluís Trapero va ser una de les sorpreses del vespre durant la presentació del llibre de Chelo Arroyo. Colomenc de naixement, el major dels Mossos d’Esquadra ha volgut remarcar la temàtica dels desapareguts que representa la novel·la. Un dels àmbits de la investigació criminal. Des dels seus inicis a la investigació, Trapero recorda el cas de Cristina Bergua. “Era un tema que no es treballava bé”, per part de tots els cossos policials.
“No se li donava especial rellevància al tractament amb les famílies de saber el que estava passant quan hi havia una desaparició forçosa. Des dels mossos, es va crear una oficina per les relacions amb les famílies i mantenir-les informades. Hi ha hagut una millora des de llavors amb la creació de protocols pautats per tractar amb les famílies”.
Fotos: Carlos Alcivar