Skip to main content

La Zona de Baixes Emissions, un problema que compromet

  • J.M.Roca

El proper 1 de gener, queden menys de tres mesos, hauria d’entrar en vigor la creació de les zones de Baixes Emissions (ZBE) segons l’article 14,3 de la Llei estatal del Canvi Climàtic i la Transició Energètica. A Catalunya, el govern de la Generalitat ha reglamentat l’obligatorietat de fer-ho en les poblacions de més de 20.000 habitants.

A Santa Coloma de Gramenet això serà impossible. D’entrada perquè encara no s’ha elaborat el pla corresponent i, com a conseqüència no s’han pogut fer gestions, ni pressupostos, ni licitacions de cap tipus per fer-ho.

A la nostra ciutat, implantar la ZBE suposarà una afectació de restriccions de circulació a uns 14.000 vehicles. I encara que la majoria d’ells no circulen en les hores que hi haurà restriccions, sí que hauran de tenir-ho molt en compte si algun dia necessiten treure’l per qualsevol motiu. Les càmeres no discriminen.

La normativa europea que retardarà la data de prohibició de fabricar cotxes contaminants per ajudar la indústria automobilística i la poca pressa que han mostrat la majoria d’ajuntaments de tota Espanya per elaborar el pla i aprovar l’ordenança corresponent fan preveure que, de fet o de dret, hi haurà una moratòria fins al 2027.

L’ajuntament té 1,15 milions d’euros per preparar la ciutat per la ZBE i els colomencs tindrem tres anys per veure què fem amb el nostre vehicle perquè en horari laborable en dies feiners no hi podrem circular si no està homologat. I comprar cotxe nou, cada dia serà més car.