Skip to main content

L’Ajuntament frena la construcció de l’Institut 9 a Can Zam

  • Toni Salvador

L’edifici que acollirà l’activitat de l’Institut 9 en el futur haurà d’esperar més del previst. L’encaix dels equipaments municipals que s’ubicaran en l’espai lliure del parc de Can Zam  continua  aturat per la manca de concreció de la subvenció estatal provinent del Ministeri d’Educació i Cultura, dotada amb cinc milions d’euros. A més del pavelló i de l’institut, cal recordar que l’Ajuntament va anunciar la construcció d’un balneari per aprofitar les aigües termals ubicades en el subsòl.

La notícia s’ha fet ressò donada la participació de les famílies del centre educatiu en la darrera sessió plenària del mes d’abril per demanar explicacions, a on van rebre la resposta del govern local. “Per acabar d’encaixar-ho tot, necessitem que el ministeri ens faciliti la informació per saber com desenvolupar aquesta subvenció i en quin termini”, va assenyalar el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Esteve Serrano

Davant la resposta del grup municipal d’ERC, que va relacionar el fet amb una manca de planificació del govern municipal, l’alcaldessa Núria Parlon va intervenir per matisar la conjuntura. “L’arribada (a posteriori) de la subvenció per fer un equipament a Can Zam trontolla la distribució prevista dels espais”. Així doncs, la cessió del sòl a la Generalitat per la construcció de l’Institut 9, anunciada a l’octubre, continuarà aturada.

Una pastilla sencera pendent d’expropiar

El bullici d’equipaments municipals previstos per Can Zam ha hagut d’aturar-se. En un principi, l’Ajuntament tan sols havia previst la construcció d’un balneari públic i, més tard, va ubicar-hi l’edifici de l’Institut 9 en substitució de l’emplaçament original a Safaretjos. 

Malgrat tot, l’arribada de la subvenció estatal de 5 milions per afegir-hi un poliesportiu ha generat la necessitat d’expropiar part del terreny comprès entre l’EOI i la Cacaolat, taxat en 6,5 milions, i al qual no pot destinar-se la subvenció. És per això que el consistori necessita elaborar una partida específica per això i, a més, prioritzar la construcció del pavelló per no perdre la quantitat de la subvenció.