Skip to main content

Avui 23 de març comença el mes sagrat del Ramadà

  • Xavi López

Avui comença el Ramadà, un dels moments més importants de l'any per als musulmans en el qual, durant aquest temps, els creients dejunen durant el dia, es dediquen a la pregària i la meditació i s'acosten a Déu. Aquest període comença amb la lluna creixent del novè mes del calendari islàmic i dura al voltant de 30 dies fins a la següent lluna creixent. La finalització del Ramadà està marcat pel 21 d'abril. Durant aquest període, és important conèixer els horaris de sortida i posta de sol, ja que els creients no poden menjar ni beure res des de l'alba fins a la posta del sol.

A Santa Coloma, trobem la mesquita ubicada a Can Zam, on els musulmans poden dirigir-se a fer les cinc oracions diàries. També poden anar-hi per les oracions nocturnes, sopars de l'Iftar i activitats educatives i d'aprenentatge. Les mesquites són un lloc central per a la comunitat musulmana durant el Ramadà i una part integral de la pràctica religiosa.

El Ramadà té diverses funcions, incloent-hi una funció religiosa, sanitària, mental i moral. Pel que fa a la funció religiosa, el Ramadà és el mes en què l'Alcorà va començar a ser revelat al profeta Mahoma. En termes sanitaris, el Ramadà purifica el cos dels creients. En termes mentals, el Ramadà enforteix la voluntat dels creients. En termes morals, el Ramadà ajuda a comprendre el patiment de les persones que no tenen accés a aliments.

Durant el Ramadà, els creients també s'han d'abstenir de tenir mals pensaments, insultar-ne d'altres, criticar tercers, tenir relacions sexuals, fumar i mentir. L'últim àpat que els creients prenen abans de l'alba es diu "suhur", mentre que el menjar que trenca el dejuni s'anomena "iftar". Durant el mes de Ramadà, els carrers, botigues i cafès són plens d'activitat fins a altes hores de la matinada.

El calendari islàmic està basat en les rotacions de la lluna, mentre que el calendari gregorià està basat en la rotació de la Terra al voltant del Sol. L'any hiyri té 12 mesos, cadascun dels quals varia entre 29 i 30 dies. La variació en la durada dels mesos al calendari islàmic fa que el Ramadà comenci 11 dies abans cada any en comparació del calendari gregorià.