Skip to main content

Santa Coloma torna a tenyir-se de lila en la commemoració del 8M

  • Toni Salvador

La ciutat torna a bolcar-se amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, celebrat ahir dimecres 8 de març. Com ja és costum en les reivindicacions feministes de Santa Coloma, la reivindicació es va dur a terme a través de dues manifestacions, tot mostrant la diversitat del moviment a la ciutat. En aquesta ocasió, els esdeveniments van estar dividits en diferents franges horàries: un al matí i un altre a la tarda, evitant l'encavalcament que sí que va donar-se l'any passat.

A les 18:00 h, la plaça de la Vila va acollir la commemoració institucional del 8M. Un acte festiu, desenfadat i multitudinari que va presentar diferents intervencions de personalitats i entitats de Santa Coloma implicades en la lluita per la igualtat de gènere, com l’Espai Banús o la Fundació Tallers.

L’alcaldessa Núria Parlon va reivindicar l’esperit combatiu de Santa Coloma, en aquest cas en l’àmbit del feminisme, i va remarcar els perills amb els que encara es troben les dones en el dia a dia, posant el focus en la recent violació a una menor al Centre Comercial Màgic Badalona, perpetrada per menors d’edat. La lectura del manifest va estar a càrrec del Consell de les Dones i, finalment, l’acte va culminar amb la ja tradicional coreografia dirigida per les dones de l’Espai Banús, tot connectant amb la posterior marxa pels carrers de la ciutat.

Una manifestació transfeminista (i crítica)

Tot i la celebració de l'acte institucional a la tarda, les reivindicacions del 8M a Santa Coloma van iniciar-se molt abans. A les 12:00 h, la manifestació alternativa organitzada per l'assemblea de dones que des de fa dos anys es reuneix al CSOA Lakasa Estudinou, donava el tret de sortida a la plaça del Rellotge. La mobilització va comptar amb el suport de l'associació colomenca de dones Àrtemis, i també amb representants d’ERC, ECP i la CUP-Gent de Gramanet.

Ja és el segon any que el feminisme de Santa Coloma es divideix en dos actes, un fet que es fa patent tant al 8M com al 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Segons el portal web Infograma, "la manera d'enfocar la reivindicació (per part de l'Ajuntament) té estils contraposats, gairebé inconciliables", amb exemples com la llei trans, l'autodeterminació de gènere i el treball sexual.

Ambdós actes es van dur a terme amb normalitat; de fet, tant un com l'altre van tenir un molt bon acolliment entre la ciutadania, aplegant a centenars de dones identificades amb cadascuna de les lluites. De cara a pròxims esdeveniments, ja passades la incontestable cita de les eleccions municipals, es veurà si s'entaula un diàleg efectiu entre els diferents col·lectius, de tal manera que en un futur puguin aplegar-se en un sol acte unitari.