Skip to main content

Santa Coloma entra en estat d’excepcionalitat per sequera

  • Xavi López

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decretat l’estat d’excepcionalitat arran de la gravetat de la sequera que afecta quatre de les divuit conques internes en què està dividida Catalunya.  Aquesta decisió afectarà 224 municipis, entre els quals s’inclou Santa Coloma.

Com a conseqüència de l’estat d’excepcionalitat, l’Ajuntament haurà d’aprovar el Pla Especial de Sequera Municipal, per tal d’assegurar l’abastament de la població. Això inclou, per exemple, la reducció de l’aigua lliurada als municipis fins als 230 litres per habitant al dia. A Santa Coloma les dades mostren que el consum mitjà d’aigua per habitant és de 130,44 litres al dia, però només 92,32 litres al dia per a ús domèstic, una xifra inferior a la de les restriccions.

També trobarem limitacions en el reg de parcs, jardins i zones verdes, prohibicions en l’ús d’aigua potable per netejar carrers i façanes. Es reduirà l’ús d’aigua per a fonts ornamentals i llacs artificials, així com l’aigua utilitzada per a pols i matèria en suspensió. Els permisos per a omplir piscines quedaran restringits i es reduirà l’aigua destinada a netejar vehicles. També s’han implementat mesures per garantir el subministrament d’aigua a centres d’assistència sanitària crítics.

Santa Coloma, per combatre la sequera, està treballant en l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica per augmentar-ne l’ús fins als 210.000 metres cúbics anuals i s’aplica la restricció en activitats no essencials com el reg de parcs i jardins. També s’està portant a terme la utilització d’aigües freàtiques per a la neteja viària i el reg de parcs, i es planten espècies de baix requeriment d’aigua.