Skip to main content

Premiar els ciutadans il·lustres, un orgull que ha de créixer

  • Josep M. Roca

La ciutat  premia els seus homes i les seves dones més destacats cada dos anys. Els Premis Ciutat de Santa Coloma s’han tornat a celebrar després de quatre anys i ha estat una festa ciutadana de relleu.

Els mèrits dels premiats, dues dones, quatre homes i deu entitats, és innegable. Tots treballen per una Santa Coloma millor i reconèixer-ho és de justícia. Que en la llista podien haver-hi altres persones és cert; però tota premiació comporta oblits i per això hi ha més edicions: per solucionar-ho.  

Són uns premis en què els premiats no s’hi presenten. És la pròpia societat -que ho fa poc- i el jurat -que ho fa massa- els qui nomenen els candidats i aquest últim finalment decideix a qui els atorga. I sempre són de justícia i inqüestionables.

Però hi ha una mancança en els criteris de selecció que cal solucionar: els esportistes i les entitats esportives no poden rebre els premis ciutat pel criteri de concessió aprovat com si no fessin una tasca continuada en favor de la ciutat, ni activitats destacades, ni una promoció externa de la ciutat arreu del món.

En temps d’igualtat en tots els aspectes de la vida, l’esport i els esportistes no poden ser considerats ciutadans de segona categoria, cal encaixar-los en la societat premiant com correspon -igual que a la resta de ciutadans- aquells l’activitat dels quals ho mereixi perquè transcendeixen el seu terreny de joc, pista poliesportiva o taula de billar.