Skip to main content

Presentació de la biografia de l'alcalde Celestí Boada

  • Xavi López

Demà tindrà lloc la presentació de la biografia de Celestí Boada, qui va ser alcalde de Gramenet del Besòs durant la guerra civil i afusellat pel règim franquista. L'acte es farà a les 19h al Museu Torre Balldovina, però també es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la Fundació o per les xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla. Per assistir, cal inscripció prèvia al següent formulari.

La presentació comptarà amb la participació de Pau Vinyes, autor de l’obra; Petry Jiménez, tinenta d’alcaldessa de Cultura; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; i Sam Núñez, regidor i portaveu del grup municipal d’ERC.

L'octubre de l'any passat, Santa Coloma es va vestir de dol per commemorar el 83é aniversari de l'execució de Celestí Boada. ERC, En Comú Podem i el PSC es van unir en un acte institucional en forma d'ofrena floral davant el memorial dedicat a Boada en la cruïlla entre el carrer Mozart i la rambla del Fondo. 

Celestí Boada, l'alcalde de la Guerra Civil

Celestí Boada i Salvador, sindicalista agrari i polític, és escollit regidor de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en les eleccions d’abril de 1934 en la candidatura de la Coalició d’Esquerres Catalanes, liderada per ERC. La seva opció a l’alcaldia és desestimada pel Ple Municipal i exerceix la segona tinença d’alcaldia. Des de Santa Coloma, participa en el moviment de proclamació de l’Estat Català del 6 d’octubre de 1934 per part de Lluís Companys. Durant la Guerra Civil, és membre del Comitè Revolucionari de Santa Coloma en nom de la Unió de Rabassaires i d’ERC, simultanejant ambdós càrrecs. En ser dissolt aquest Comitè, es forma el Consell Municipal, essent escollit alcalde de la població l’octubre de 1936. El maig de 1939 és empresonat, acusat en un Consell de Guerra de rebel·lió militar. El Consell Sumaríssim el condemna a mort el 26 de juny d’aquell mateix any i finalment és afusellat i enterrat a la fossa comuna del Cementiri de Montjuïc el 18 d’octubre de 1939.