Skip to main content

La colomenca Marta Vallverdú presenta el llibre "Seixantisme"

  • Xavier López

Demà 18 de gener a les 19h es presentarà el llibre Seixantisme. L'esclat cultural català dels 60, de Marta Vallverdú i Borràs. L'acte, que comptarà amb l'autora i els escriptors colomencs Rodolfo del Hoyo i Jordi Valls, es durà a terme a la Biblioteca Central. 

L'autora defineix el Seixantisme com un moviment general plural i de molta vitalitat, que es desenvolupa principalment entre 1959 i 1971, sustentat per l’amalgama de diverses iniciatives politicoculturals. En aquest hi convergeixen dos objectius: l’antifranquisme i l’afirmació de la cultura com a forma definidora de la identitat catalana, amb la consciència estesa i esperançada de la fi del règim franquista i de l’adveniment de la democràcia.

L’assaig se centra en diversos moviments i fenòmens col·lectius que reflecteixen aquella embranzida, des de la música i la literatura al disseny, l’arquitectura o l’associacionisme, entre d’altres, i es tanca amb una cronologia que els entreteixeix. La Catalunya dels anys 1960, immersa en un transcendental canvi demogràfic i social, viu un esclat cultural, estretament vinculat a la lluita antifranquista, que significarà una renovació de la cultura catalana d’un gran abast, i que fa el Seixantisme equiparable al que van significar el Modernisme i el Noucentisme..