Skip to main content

Santa Coloma tindrà limitacions d'aigua per l’alerta de sequera

  • Toni Salvador

Santa Coloma tindrà limitacions d'aigua per l'entrada en alerta de sequera de la conca Ter-Llobregat. Així ho va anunciar el dilluns la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en el programa Els Matins de Catalunya Ràdio, tot declarant que "és una situació preocupant" encara que "l'aigua de boca està més que garantida". Per tant, està assegurat el subministrament d'aigua a les llars i, en conseqüència, no hi haurà restriccions a casa, però sí a l'espai públic, moltes de les quals ja s'apliquen des de fa anys.

Segons els informes de la Generalitat, la qual encara no ha fet l'anunci definitiu de les restriccions, les restriccions d'aigua a Barcelona i municipis de l'entorn s'aplicaran amb motiu del context actual de sequera. De moment, aquells municipis catalans amb els embassaments per sota del 40 per cent de capacitat tenen les limitacions següents: aigua limitada per a usos agrícoles industrials i recreatius, menys aigua per al reg de parcs i jardins, prohibició d'omplir fonts ornamentals o llacs artificials, restringida la neteja de carrers, façanes o vehicles amb mànegues d'aigua i prohibició d'omplir piscines.

Ara per ara, Jordà ha recordat que la declaració d'alerta implica la reducció de l'ús de l'aigua per a reg agrícola (25 per cent), per a usos ramaders (10 per cent), per als industrials (5 per cent), per a usos recreatius que impliquin reg (3 per cent) i per a altres usos recreatius (5 per cent).

Avisos de restriccions des d'agost

Les restriccions d'aigua porten amenaçant a Santa Coloma i la resta de municipis regats per la conca Ter-Llobregat des de l'estiu. El 5 d'agost, Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va declarar al mateix programa que la consellera d'Acció Climàtica que "els indicadors mostren una tendència a la baixa dels embassaments dels quals depèn l'AMB, i al setembre es podria declarar l'alerta".

En aquell moment, una trentena de municipis patien restriccions. Tot i això, Reyes ja va advertir que Catalunya no estava "en una situació tan crítica com la del 2007 i el 2008, ni molt menys. Els embassaments de llavors rondaven el 20 per cent i ara estem al voltant d'un 40 per cent". En el cas d'aprovar-se les mesures que ha anunciat Jordà, hi hauria 26 comarques afectades, el qual suposen 6,7 milions d'habitants i 550 municipis.