Skip to main content

Batalla veïnal per l’atenció a la salut mental de la ciutat

  • Toni Salvador

El veïnat de Santa Coloma alça la seva veu contra el tractament de la salut mental a la ciutat. "La llista d'espera per una cita de psiquiatria no baixa dels tres mesos, amb tot el perjudici que això comporta", explica Santiago Tornero, integrant de la Comissió de Salut Mental de l'Associació de Veïns i Veïnes Riu Nord. "Tant de temps d'espera acaba produint complicacions a segons quines malalties. I no parlem del temps d'espera per una cita de psicologia", afegeix.

Des de fa anys, els afectats per malalties de salut mental i els familiars implicats pateixen una reiterada manca de recursos en el servei, proveït per Departament de Salut. Segons el cens del 2020, al Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Santa Coloma hi havia tres psiquiatres de referència, dues psicòlogues, dues infermeres, una treballadora social i dos administratius. "Estem molt per sota del que hauríem de tenir per població, per la qual cosa sempre acaben derivant a la gent a fora del municipi" explica Tornero.

Una altra dimensió és la dels malalts amb més grau d'incapacitació. Els pacients pateixen una manca considerable d'ajuts: "a tot el Barcelonès Nord no hi ha cap pis tutelat, i és evident que amb una pensió no contributiva (PNC) no es pot viure dignament". És així que la comissió ja ha recollit unes 2.000 firmes per posar els problemes de la salut mental a Santa Coloma damunt la taula.

Mal estat reiterat de les instal·lacions

Una altra de les queixes de la Comissió de Salut Mental de l'AVV Riu Nord, en aquest cas amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), és el de l'estat de les instal·lacions del Centre Assistencial Emili Mira i López (CAEM), el qual s'encarrega de tractar als pacients de psicologia i psiquiatria de la ciutat . En concret, les AAVV destaquen el mal funcionament dels ascensors de l'edifici Llevant, un dels dos que integren el CAEM.

"És el segon dia consecutiu que es queda gent atrapada a l'ascensor", informa un treballador d'un dels dies en què falla el dispositiu. "Al final han tret a la gent, però no l'han arreglat. Escàndol de pacients per pujar o baixar, els d'ISS amb el menjar, els de la neteja... Sembla el pàrquing del Carrefour", sentència. Per la seva banda, la FAVGRAM ha interposat una queixa al Servei d'Avaluació i Inspecció d'Assistència Sanitària, a la qual ha tingut accés El mirall.net i on es reflecteix que "dos ascensors fa més de sis mesos que estan avariats. Es tracta d'un edifici de cinc plantes on resideixen pacients amb moltes dificultats de mobilitat".

Segons la FAVGRAM, qui està en constant contacte amb treballadors del CAEM, "els ascensors s'espatllen, per exemple, un divendres i no es reparen fins dilluns. També ha succeït en dies festius i ponts". En definitiva, un greuge seriós per la mobilitat dels pacients amb pluripatologia, deteriorament cognitiu o inclús alguns que hi resideixen per malalties mentals cròniques greus.