Skip to main content

Descobreix la cultura ibera al 22è Cap de Setmana Ibèric

  • Toni Salvador

Torna el Cap de Setmana Ibèric al Puig Castellar. Aquest cap de setmana, 1 i 2 d'octubre, es podrà gaudir de diferents activitats, enguany organitzades sota el lema "L'enigma de la llengua ibèrica". Com cada any, el Museu Torre Balldovina s'hi ha afegit a l'assenyalada data, organitzant activitats, tant al Museu com al mateix poblat ibèric: visites, tallers, jocs, etc.

Aquesta 22a edició de la celebració, com hem avançat, estarà dedicada a la llengua ibèrica. L'organització, per tant, convidarà als seus visitants a aprendre tot el que s'ha descobert fins ara entorn aquest enigmàtic aspecte de la cultura ibèrica, l'escriptura. Desenvolupada a partir del segle V aC, continua sent una gran incògnita sense resoldre: la podem llegir, però no sabem amb exactitud què signifiquen les seves paraules.

El Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments de tot Catalunya. Com explica l'organització en un comunicat, l'esdeveniment és una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys: una societat avançada amb ciutats, pobles i fortaleses, que comerciaven amb grecs, fenicis i romans, i de la qual ens han arribat molts vestigis.

Les activitats que es duran a terme són:

El dissabte 1 d'octubre

  • A les 11:00 hores, reobertura de l'exposició permanent del Museu dedicada a la cultura ibèrica, amb millores en la seva presentació i l'ampliació d'alguns àmbits. I seguidament, visita guiada "Els ibers de Santa Coloma", per conèixer la seva escriptura a través de les peces arqueològiques amb inscripcions que conservem dels ibers del Puig Castellar, algunes d'elles força excepcionals, com el pes de pedra.
  • A les 11:30 hores, taller d'escriptura ibèrica per practicar l'enigmàtica escriptura ibèrica sobre diferents suports. Els ibers desenvoluparen la seva pròpia escriptura, basada en un sistema alfabètic i sil·làbic que sabem llegir, ja que coneixem el valor fonètic dels signes, però que no podem pas comprendre perquè desconeixem el significat de les paraules, de manera que no sabem què diuen els seus escrits.

El diumenge 2 d'octubre

  • D'11:00 a 14:00 hores, activitats familiars "Vols saber com escriurien els ibers el teu nom?", per descobrir un dels aspectes menys coneguts de la cultura ibèrica: la seva llengua i escriptura. Practicarem l'encunyació de la moneda i l'escriptura amb l'alfabet iber en diferents suports. La mòlta de cereals i els jocs completaran un entretingut matí.
  • D'11:15 a 12:15 hores, visita guiada "El poblat de Puig Castellar". Us explicarem els darrers treballs arqueològics, entrareu a l'habitatge ibèric reconstruït i estarà operatiu el mòdul d'interactius instal·lat al jaciment.
  • De 12:30 a 13:30, els poblats de la Laietània se saluden. Comunicació amb miralls amb el jaciment ibèric de Ca n'Oliver de Cerdanyola del Vallès.