Skip to main content

Confusió a la ciutat amb el dissabte festiu de La Mercè

  • Toni Salvador

Santa Coloma encara el tram final del calendari laboral. Quan falten tres mesos i mig pel Cap d’Any, encara resten sis dies festius: quatre nacionals, un autonòmic i un local. Aquest últim, però, ha sigut causant de dubtes, confusions i controvèrsia entre els comerciants de la ciutat per una decisió política del ple de l’Ajuntament en l’aprovació dels dies festius l’any passat.

Com és costum, el govern local utilitza un dels dos festius dels quals disposa la ciutat durant l’any per adequar-se als de Barcelona. En aquest cas, el dia escollit acostuma a ser el del pont de les festes locals de la metròpoli, la Mercè, i en el ple de setembre de 2021 l’Ajuntament de Santa Coloma va escollir-ne el dia 24 de setembre, aquest dissabte. La polèmica arriba en la discordança amb l’Ajuntament de Barcelona, el qual va aprovar els festius més tard que la nostra ciutat i va escollir el dilluns 26 de setembre. Per tant, aquest dissabte els establiments de Santa Coloma podran decidir fer festa mentre que els de Barcelona estaran tots oberts, i serà dilluns quan aquests últims tinguin la possibilitat d’allargar el cap de setmana. 

En el cas dels mercats de la ciutat, el Mercat Segarra tancarà les portes el dissabte. El del Fondo i el de Singuerlín, però, no faran ús del festiu. Sergi Soler, responsable de les botigues Soler i Capella del Mercat del Fondo, declara que “ens maten si ens fan tancar. El dissabte suposa un 25-30 per cent de la caixa de tota la setmana, i en la greu situació de vendes en què ens trobem no ens suposaria cap ajuda”. Soler afegeix que “en dos anys les nostres vendes han abaixat un 60 per cent” i decisions com aquesta “només beneficien a les grans superfícies, les quals ja no només es troben fora de la ciutat, sinó a dins”, fent referència als locals franquiciats pertanyents a grans empreses com Charter o inclús les nacionals Condis, Dia i les catalanes Suma i Pròxim, enguany en mans d’una multinacional amb seu a Xangai. Soler finalitza amb que si el festiu hagués estat dilluns “és clar que n’hauríem fet ús”.

Per la seva banda, des de l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma (ACI) expliquen que “de moment no hem rebut queixes dels socis”, tot i això sí que han rebut nombroses consultes. “La decisió ha creat molta confusió entre els comerciants. Ningú sabia ben bé el dia de festa, ja que aquest no coincideix amb el de Barcelona”, per la qual cosa han hagut de fer un recordatori a tots els seus socis. Recordem que el dissabte 24 es tracta d’un dia festiu local amb permís d’obertura. 

Quins són la resta de festius que queden?

Pel que fa a la resta de dies de festa que resten fins a Cap d’Any, aquests són: 

  • el dimecres 12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya)
  • el dimarts 1 de novembre (Tots Sants) 
  • el dimarts 6 de desembre (dia de la Constitució)
  • el dijous 8 de desembre (La Inmaculada)
  • el dilluns 26 de desembre (Sant Eseteve)