La incertesa també arriba a companyies com Carro de Baco

  • Albert Gracia

Diuen que pels apassionats, el futbol és el més important de les coses menys importants. Però segur que pel Germán Madrid ho és el teatre. Perquè ni el confinament pel maleït coronavirus frena el seu pensament teatral. La seva vida gira al voltant dels escenaris, de la seva escola. Ara, però, arriba temps per pensar en el passat, en el present i en el futur i el Germán i el Carro de Baco volen continuar dempeus: “És un temps d’incertesa. Tenim les eines, la passió i la il·lusió de mantenir la companyia i les produccions. D’aquí un temps ja en parlarem”.

Amb tot aturat, és l’hora de fer balanç i Germán Madrid està més que satisfet amb el 2019 i l’entrada de 2020 de la companyia: “Nosaltres estem contents pel que hem aconseguit. Hem estrenat un espectacle (El Escritorio), que va ser guanyador d’un premi a Santa Coloma. L’estrena va funcionar, estem de temporada i ens havien sortit ‘bolos’ per Múrcia i altres llocs. A més, hem produït molts espectacles amb l’escola, la part més important econòmicament i el pilar que sosté tota l’activitat teatral. Teníem públic, sales plenes... Tot estava funcionant”.

“Però ara tot està parat”. És la frase que no deixa de repetir i que resum la incertesa del moment. Tot està cancel·lat, toca improvisar. L’adeu a la gira per Múrcia ha fet mal: “Teníem una estrena que ens serviria per millorar i connectar amb el públic. Havíem sembrat, havíem preparat tot, havíem assajat i la cosa funcionava. Ho haurem de deixar fins l’octubre. A més, tots els espectacles fins el maig estan anul·lats. També estava muntant dues obres: La visita de la vieja dama i el Proceso por la sombra de un burro. Estaven en fase de producció cap al juny... Ara haurem de veure quan ho reprenem. A nivell emocional tot això és fort, el nostre col·lectiu és dèbil. Per últim, tampoc podem fer classe, només telemàticament, i el premi que donava la companyia s’ha quedat en la fase de producció”.

Tot desemboca en el coronavirus. No es pot explicar el present i el futur sense la situació que estem vivint. No obstant, tot i la negativitat que inunda la societat, s’obren noves vies. Contrari a que les obres es visualitzin a Internet per no perdre l’esperit teatral, el Germán Madrid vol aprofitar el moment per fer un altre teatre: “Ens estem adaptant i tenim una idea: Crear coses in situ, amb la situació real que estem vivint i crear muntatges audiovisuals. Llavors, amb això sortirà una historia del que està passant, amb les sensacions i emocions del moment. Agafarem la idea perquè si hem de tenir una connexió audiovisual via xarxes, ha de connectar amb la gent”.

Per últim, l’apartat econòmic. “Com a autònom, com podré solucionar aquest problema? Ara a veure com podem adaptar aquest model formatiu per mantenir l’entreteniment i la formació i que com a empresa això no tanqui. Econòmicament està sent un desastre. No tenim fons per poder subsistir un any”, indica. Només queda sobreviure i el Germán confia en tirar endavant. “Hem tingut millors i pitjors moments però sempre hem pogut dir que som uns privilegiats per ser dels pocs que podem viure del teatre”, sentencia.

 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.