Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

Repàs de la Guerra Civil a Gramenet del Besòs el proper dia 18

  • Xavi Chica

El proper divendres 18 d’octubre, a partir de les 19 hores a l’Ateneu Julia Romera de Santa Coloma (carrer Sant Ramon, número 51), els historiadors colomencs Juanjo Gallardo i José Manuel Márquez faran una revisió històrica del període de la Guerra Civil a Santa Coloma i els primers anys del franquisme, tot presentant el seu llibre Revolución, Guerra y Primer Franquismo en Gramenet del Besòs, resultat d’una profunda investigació que van fer durant la seva etapa de professors d’història a l’antic institut La Salzereda (CIBA).

José Manuel (1952) i Juanjo (1957) van ser fills de l’emigració andalusa a Catalunya. Es van llicenciar en Història Contemporània mentre simultaniejaven els seus estudis amb treballs en fàbriques com la SEAT o la DAMM i la seva militància a la CNT.

Profundament crítics “amb l’absència de pedagogia antifeixista del Règim del 78”, van decidir crear un grup d’estudis (Grup d’Història José Berruezo) que ha permès recuperar una part important de la memòria històrica de la ciutat.

Santa Coloma de Gramenet (Gramenet del Besòs durant la guerra civil de 1936 a 1939) és una de les ciutats catalanes que més s’ha transformat des d’aleshores. Va passar de ser un petit poble rural a una ciutat dormitori en pocs anys. Els dos historiadors repassen aquesta transformació social i els canvis i conflictes polítics que es van experimentar en un episodi crucial de la nostra història. 

Fotografia: Els historiadors Juanjo Gallardo i José Manuel Márquez. 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.