Els pensionistes colomencs ingressen, de mitjana, 991 euros

  • Xavi Chica

A Santa Coloma es van cobrar al 31 de desembre de 2018 un total de 26.914 pensions contributives, fet que suposa 2,3 pensions per cada 10 habitants, i per una quantitat mitjana de 991 euros, xifra que se situa una mica per sota de la mitjana catalana , que per primera vegada en la història supera els mil euros (1.008 €). Al nostre municipi, el 56 per cent de les pensions les reben dones, per un 44 per cent dels homes.

Les pensions han crescut de 2017 a 2018 a Santa Coloma un 3,1 per cent, seguint la mateixa tendència general a Catalunya, i aconsegueixen el seu nivell més alt de la història. Però els 991 euros actuals queden molt lluny de les reivindicacions que les diferents marees de pensionistes s'han dut a terme a Espanya durant els últims mesos, ja que reclamen un pensió mínima (no mitjana) de 1.080 euros per poder fer front, amb garanties, a l'encariment dels preus i per mantenir un nivell de vida sense estretors econòmiques.

En aquest sentit, els anys en què les pensions van pujar només un 0,25 per cent després de la reforma de 2013 del govern de Mariano Rajoy (PP) van fer perdre poder adquisitiu al col·lectiu, el que va acabar desembocant en els moviments de protesta dels últims temps. Garantir el futur de les pensions és, avui dia, un dels grans reptes a afrontar a causa de la major longevitat de les persones, a les encara altes taxes de desocupació i als baixos sous que es paguen i que comporten cotitzacions a la seguretat social lluny del recomanable.

Les pensions contributives es classifiquen en tres tipus: les que s'obtenen després de la jubilació, les d'incapacitat permanent (que poden ser totals, absolutes i de gran invalidesa) o bé les de defunció (viduïtat, orfandat i a favor de familiars). Cal remarcar, en aquest sentit, que no tots els pensionistes són jubilats, encara que sí la gran majoria.

A Santa Coloma hi ha més pensions (26.914) que pensionistes (22.528) perquè en determinats casos es poden cobrar dos subsidis. Per exemple, la pensió de viduïtat és compatible amb qualsevol activitat laboral però també amb els beneficis que substitueixin les rendes de treball, com ara la prestació d'incapacitat temporal o les pensions de jubilació, sempre que la persona arribi a la cotització i edat necessàries per poder reclamar aquest tipus de prestació.

A Catalunya, la pensió mitjana més alta s'ingressa a Sant Cugat del Vallès (1.257 euros) mentre que la més baixa és la de Palafrugell (830 euros).

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.