Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

800 persones es manifesten contra la sentència del procés

  • Josep M. Roca

Unes vuit-centes persones van manifestar-se ahir a la plaça de la Vila en contra de la sentència del procés. Malgrat que molts militants estaven a l’Aeroport del Prat o altres zones de Barcelona, la quantitat d’assistents a la concentració primer i a la manifestació després va superar totes les expectatives dels organitzadors.

A la concentració a la plaça, que torna a estar convocada per avui dimarts a les 20 hores, va haver-hi lectura de manifestos de l’ANC, ERC, JxCAT, CUP i SOM Gramenet. També va intervenir Manel Tomàs, el pare del colomenc Germinal Tomàs, un dels set detinguts acusats de terrorisme, una acusació que no s’ha sostingut en cap de les detencions anteriors a partidaris del procés. A la concentració també van assistir regidors i militants d'En Comú Podem Santa Coloma, que també consideren que l'empresonament dels polítics i activistes catalans no ajudarà a solucionar el conflicte actual. 

La resta de partits polítics del consistori (PSC i Ciutadans) no s'han manifestat respecte a la sentència ni a la situació dels colomencs implicats en aquest procés. 

La sentència condemna a multa Meritxell Borràs

La Sala Segona del Tribunal Suprem va donar a conèixer la sentència dels acusats del cas sobre procés. En ells hi ha referències a colomencs de naixement o adopció, com és el cas de Meritxell Borràs (veïna discontínua a la nostra ciutat després del seu casament). L’exconsellera va rebre la següent comdemna:

b) Dña. MERITXELL BORRÀS, a las penas de multa de 10 meses, con una cuota diaria de 200 euros, con responsabilidad personal subsidiaria de un día por cada dos cuotas no satisfechas, e inhabilitación especial para el ejercicio de cargos públicos electivos, ya sean de ámbito estatal, autonómico o local, así como para el ejercicio de funciones de gobierno en el ámbito estatal, autonómico o local, por tiempo de 1 año y 8 meses.

Els 300 dies de multa suposen 60.000 euros que s’afegeixen a l’any i 8 mesos d’inhabilitació per exercir càrrecs polítics. Meritxell Borràs ha estat en presó 1 mes ó 2 dies, com diu la sentència:

Dña. Meritxell Borràs i Solé ha permanecido en situación de prisión provisional por esta causa del 2 de noviembre de 2017 al 4 de diciembre de 2017.

Com es tracta de 33 dies empresonada que o bé són descomptats (6.900 euros de multa menys) o haurien de ser indemnitzats. A més, Borràs ha estat condemnada a pagar les costes:

Con ello tenemos que los acusados D. Santiago Vila, Dña. Meritxell Borràs, D. Carles Mundó, D. Joaquim Forn, D. Jordi Sánchez, D. Jordi Cuixart, D. Josep Rull y Dña. Carme Forcadell, deberán abonar cada uno 1/24 del total de costas (que equivale a tres setentaidosavos. 3/72).

Trapero queda mal parat i s’enfronta a penes iguals

La sentència anomena en 14 ocasions el nom del major Josep Lluís Trapero implicat en converses, situacions i consideracions diverses que, en conjunt permeten pensar que la seva posició en el judici contra ell que començarà el 20 de gener començarà amb una gran desavantatge, ja que en el relat de la sentència la seva posició com a col·laborador del secessionistes es dona per provada, tot i que, curiosament, se’l jutja a part.

Gabriel Rufián, desestimat com a testimoni

La sentència també parla del diputat a Corts colomenc Gabriel Rufián en aquests termes:

La militancia política del Sr. Rufián es un hecho notorio. Es un parlamentario portavoz de Esquerra Republicana en el Congreso de los Diputados. Su militancia no solo es conocida por cualquier persona mínimamente informada, sino que es además objeto de legítima y permanente afirmación por el propio Sr. Rufián. De hecho, durante su declaración como testigo hubo de ser interrumpido por el Presidente de la Sala al tratar de adentrarse en valoraciones políticas prescindibles para el tratamiento jurídico de los hechos. El Sr. Rufián es un político, que ejerce de político y que quiso formular un discurso político en el momento de su declaración como testigo. Estimar que se vulneró el derecho de un diputado a no declarar sobre sus propias convicciones ideológicas no deja de ser un despropósito.

La lectura de la sentència (més dura en molts casos que l’aplicada el 23F en què sí estava provat un cop d’estat) encara conté més lectures que mitjans de comunicació i polítics s’han encarregat d’explicar segons el seu punt de vista polític.

                                    

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.