Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

La Favgram mira enrere a la història del moviment veïnal

  • Xavi Chica

25 anys de vida, sumats a tots els anys en què el moviment veïnal colomenc, coordinat en comissions, va treballar des de la clandestinitat durant la dictadura, donen per a moltes històries i per fer una mirada enrere, nostàlgica i plena d’orgull, a les fites assolides en tot aquest temps, millores que avui Santa Coloma gaudeix i que probablement no seria així sense les protestes i les mobilitzacions veïnals de les darreres dècades, les quals exigien coses que avui ens semblen tan comuns com semàfors, ambulatoris, escoles, un autobus, carrers asfaltats o una xarxa de clavegueram pels barris.

Va ser en 1994 quan la Favgram va constituir-se oficiosament (un any més tard regularia els seus estatuts, en 1995) i des de llavors treballa federant i intentant unir el moviment veïnal amb una sola veu però més potent. Per celebrar-ho, ha organitzat aquest 30 de novembre un acte a la biblioteca Salvador Cabré de Singuerlín on s'ha pogut veure en un vídeo de 20 minuts les grans transformacions que ha viscut Santa Coloma des de finals del segle passat fins al present, i el paper que han tingut les associacions veïnals en aquesta evolució.

“Santa Coloma va passar de 15.000 a més de 100.000 habitants en qüestió de pocs anys, tot estava construït de manera desordenada, hi havia molta especulació, faltaven equipaments, tot estava per fer... era una Santa Coloma inhabitable”, va recordar l’actual president de la Favgram, Tomás Fernández, en la jornada de retrobaments.

L’alcaldessa Núria Parlon també va subratllar la importància de les associacions veïnals. “No es pot separar l’avenç democràtic de la nostra ciutat sense els avenços veïnals. El món local, més enllà de les crisis econòmiques cícliques, ha estat sempre el gran oblidat, però la millora de les ciutats, sobretot en els primers anys de la democràcia, no hauria estat possible sense les reclamacions veïnals”, ha dit Parlon, qui ha tingut un record “per a dones com Isabel Alonso, Ivette Poveda i moltes altres” que van tenir molt pes en aquesta xarxa veïnal.

Per la seva banda, el president de la Confavc, Jordi Giró, va demanar en la seva intervenció “posar punt i final a la llei mordassa”, una llei que aplicada avui amb retroactivitat probablement hauria tingut conseqüències molt greus en les mobilitzacions dels moviment veïnal.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.