Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

Instituts colomencs canten i graven temes de rap en català

  • Xavi Chica

Reflexionar sobre la societat en què viuen, el seu entorn social i les ganes de canviar el món i de ser feliços. D’això tracten les cançons Sigues tu i Fer el canvi, dos temes musicals de rap en català pensats, escrits i cantats per alumnes dels instituts Can Peixauet i Ramon Berenguer de Santa Coloma.

Sigues tu, de l’Institut Can Peixauet, versa sobre el fet que cadascú sigui com vulgui i com se senti feliç, deixant de banda els prejudicis i els comentaris aliens d’aprovació o desaprovació. Una vintena d’alumnes de 4t d’ESO són els autors d’aquesta cançó, que van preparar durant deu sessions fora de l’horari lectiu. En les seves lletres, els alumnes destaquen que són de “mil orígens diferents, de mil cultures som hereus” però tenen clar que “no importa la nostra nacionalitat, el que importa és la personalitat”. “Deixa’m ser com sóc, les teves bromes estan fora de joc. Vull sentir-me 100x100 feliç”, també diuen els joves.

D’altra banda, a l’Institut Ramon Berenguer el taller es va desenvolupar en cinc sessions de rap en català, que es van fer en el marc d’una assignatura optativa de 3r d’ESO sobre la cançó improvisada, amb una desena d’alumnes. Els participants ja dominaven la improvisació, fet que ha ajudat a crear una lletra potent, directa i reivindicativa, com ha estat el tema Fer el canvi. Aquest alumnat també va proposar una lletra reivindicativa en què destaquen que cadascú sigui com vulgui i defensen que “aquest és el meu barri, no pretenc pas que t’agradi, però nosaltres som aquí per fer el canvi”.

Els instituts de Santa Coloma formen part del projecte Eix Besòs, uns tallers de glosa i rap en llengua catalana que els permeten acostar-se al català i usar-lo en una activitat cultural i lúdica. El nostre municipi presenta registres més baixos que la mitjana pel que fa a l’ús de la llengua catalana, tant pel que fa a la població en general “com als patis de les escoles”, segons assegura l’ONG del català Plataforma per la Llengua.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.