Els pins de Santa Coloma i el seu entorn s'estan morint

  • Xavi Chica

A l'eruga processionària, a la sequera dels últims anys i als forts episodis de calor propis dels estius més recents se'ls ha unit, des de fa un parell d'anys, una altra amenaça letal que pot acabar amb tots els pins pinyers del nostre entorn més proper: l'escarabat Tomicus destruens, un insecte que perfora els arbres que estan més febles. Si no s'actua a temps, es calcula que la població de pins que pot arribar a desaparèixer en tota la serralada litoral és d'uns 600.000 exemplars.

Les alertes ja s'han encès a la nostra ciutat gràcies a les inspeccions del Centre Excursionista Puigcastellar i especialment al del seu grup dels Bruixots, que setmanalment tenen cura de la muntanya colomenca.

Un dels seus integrants, Pep Palacios, és contundent: "els pins se'ns estan morint". El tema es va traslladar a l'últim ple, on tots els grups municipals van prendre consciència del desastre natural que se'ns acosta. Una muntanya sense arbres (altres espècies com els roures també estan patint inclemències) farà empitjorar la qualitat de l'aire que respirem, a més d'un impacte paisatgístic evident.

L'escarabat Tomicus destruens és una espècie d'insecte que ataca principalment als pins, perfora sobretot les branques més gruixudes construint galeries que amenacen la vida de l'arbre. Tenen preferència pels pins que estan febles a causa de vegetar en sòls pobres o en condicions climàtiques adverses. Si la gestió del bosc a més no és la més correcta, la població d'insectes creix i pot arribar a afectar arbres que estan completament sans.

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.